Duitse vakbond ver.di roept Ramsauer op tot onderhandelen

608

De Duitse vakbond ver.di heeft de Duitse minister van Verkeer Ramsauer opgeroepen terug te gaan naar de onderhandelingstafel. De toezegging van de regering dat er geen ontslagen gaan vallen, geeft volgens de vakbond te weinig zekerheid.

Europese Binnenvaart Unie: ‘Nu juiste beslissing inzake Donau’ In de brief aan de minister schrijft de vakbond verder te willen onderhandelen op voorwaarde dat Ramsauer geen voorwaarden vooraf stelt. Volgens ver.di hebben de medewerkers van de WSV’s (Wasser- und Schifffahrtsverwaltungen) niets aan een toezegging van de regering dat er geen ontslagen gaan vallen. Vorige week liet staatssecretaris Michael Odenwald weten dat er bij de hervormingen geen ontslagen gaan vallen. Volgens Odenwald hebben de hervormingen ook geen financiële nadelen voor de medewerkers en zijn overplaatsingen tegen de wil van de medewerkers niet aan de orde.

Onvoldoende
De verklaring van Odenwald is volgens de vakbond echter onvoldoende. Ver.di gaat er voorlopig nog steeds vanuit dat zo’n 12.000 WSV-medewerkers hun baan verliezen. ‘De huidige of de volgende regering kan dergelijke toezeggingen gemakkelijk terugtrekken’, schrijven Frank Werneke en Achim Meerkamp aan de minister. ‘Daadwerkelijke rechtszekerheid hebben de medewerkers pas als we dit vastleggen in een collectieve arbeidsovereenkomst. Die is voor beide onderhandelaars bindend, ook voor de regering.’

twitter