Duitse transport in 2014 weer helemaal in de plus

755

Alle modaliteiten gaan in 2014 in Duitsland meer lading vervoeren. De stijging varieert van één tot drie procent. Dat blijkt uit onderzoek van het Duitse ministerie van Verkeer.  

Het goederenvervoer over de weg daalde in 2012 nog met zo’n 2,5%. Dat kwam vooral door de crisis in de bouw. In dat jaar werden flink minder grondstoffen voor de bouw vervoerd. Voor 2013 verwacht het ministerie dat het wegvervoer 0,5% minder lading gaat vervoeren. Ook dit komt door minder transport voor de bouw, maar ook minder grensoverschrijdend vervoer.
Duitse transport in 2014 weer helemaal in de plusHet ministerie verwacht voor 2014 een opleving in de bouw. Dat betekent dat het wegvervoer meer voor de bouw gaat transporteren. Dat leidt tot een kleine 2% meer vervoerde lading over de weg.

Binnenvaart
De binnenvaart doet het in Duitsland al jaren slecht. In 2011 daalde de hoeveelheid vervoerde vracht vanwege stremmingen nog met 12%, in 2012 was dat nog 6%. Dit jaar kreeg de binnenvaart te maken met het hoge water in het voorjaar. Dit zorgt ervoor dat de gunstige ontwikkeling iets wordt afgeremd. Bij normale waterstanden in de rest van het jaar, verwachten de Duitsers dat de binnenvaart 0,6% meer lading gaat vervoeren.
In 2014 wordt een sterkere stijging rond de 1% verwacht vanwege het toenemende vervoer van kolen, ertsen en producten voor de bouw.

Spoor
Het vervoer van goederen over het spoor kromp in 2012 nog met 2,3%. In het vervoer van bulkgoederen was vooral de mindere vraag naar staal daarvoor verantwoordelijk. Voor 2013 wordt een daling van de hoeveelheid vervoerde goederen over het spoor verwacht van iets meer dan 1%. Het toegenomen vervoeren van kolen, kan op het spoor de afname van ertsen en metalen niet compenseren.
Voor 2014 verwachten de Duitsers een toename van het spoorvervoer van rond de 2,5%. Dat komt vooral door de licht stijgende productie van staal en een grote stijging van de invoer van kolen.

Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief en maak kans op een iPad mini

twitter