Duitse DVB-Bank voorziet herstel markt scheepvaart in 2015

656

De Duitse transportbank DVB (Deutsche Verkehrsbank) voorziet in 2015 een herstel van de marktomstandigheden in de scheepvaart. In 2014 gaat het om lichte verbeteringen in de markt.

DVB-directeur Wolfgang Driese ziet nu al dat het aantal probleemgevallen in de scheepvaart afneemt. ‘Daarom ben ik voorzichtig optimistisch dat we dit jaar toch te maken krijgen met Duitse DVB-Bank voorziet herstel markt scheepvaart in 2015een lichte verbetering van de markt. Maar pas in 2015 zien we het gebeuren dat vraag naar het vervoer van bulk het aanbod van nieuwe tonnage overtreft. Overigens hangt een herstel van de markt wel sterk af van de ontwikkeling van de wereldeconomie en de hoogte van de olieprijs. Maar ik zie niet snel gebeuren dat we opnieuw met een gigantische opleving te maken krijgen.’

DVB-bank
De Duitse DVB-bank is een van de weinige pure transportbanken in de wereld. De bank doet zaken in de scheep- en luchtvaart, het spoor en de offshore. ‘Sommige grote banken financieren ook wel transport, maar ze doen het er vaak bij. Meestal maakt de transportfinanciering niet meer dan vijf procent van hun balans uit. Ik kocht de Deutsche Verkehrsbank zestien jaar geleden. De naam trok me. Maar er zat toch maar weinig transport in de bank. We waren vooral huisbankier van Deutsche Bahn, maar er zaten ook andere activiteiten in. Dat hebben we allemaal afgestoten. In 1997 kochten we voor 1,5 miljard dollar de Long Term Credit Bank van Japan. Het jaar daarop kochten we van de Rabobank de Nedship Bank. Hierdoor hadden we direct een groot internationaal aandeel in de markt, maar het aandeel in Duitsland was minimaal.’ (Bron: DVB-Bank)

Volg TotaalTrans op Twitter