Duikers marine vinden derde lichaam opvarende kotter Z-85

784

URK – Duikers van de Koninklijke Marine hebben het lichaam van één van de opvarenden van de vergane kotter Z-85 gevonden en geborgen. De marineduikers onderzoeken nog de laatste ruimtes aan boord van de Z-85 met als doel ook de laatste vermiste visser te vinden.

Duikers marine vinden derde lichaam opvarende kotter Z-85De Z-85 Morgenster verging met vier bemanningsleden op 28 januari in het Kanaal tussen Groot-Brittannië en Frankrijk. Al vrij snel werden twee in zee drijvende lichamen gevonden nabij de Franse kust. Begin februari werd het wrak door het MV Good Hope I gelokaliseerd. Het wrak bevond zich op 35 meter diepte en zo’n 21 kilometer voor de Britse kust.

Camera’s

Beide andere opvarenden, de Urker schipper Jan Kramer en het Portugese bemanningslid Americo dos Santos Martins, werden toen nog vermist. Op verzoek van de burgemeester van Urk vertrok 3 februari het hydrografische opnemingsvaartuig Zr. Ms. Luymes uit Den Helder, met aan boord een gespecialiseerd team van 10 marineduikers, om te zoeken naar de vermiste opvarenden. Ook een vertegenwoordiger van de maritieme politie en twee inspecteurs van de Belgische scheepvaartinspectie waren aan boord.

Vanaf 4 februari brachten marineduikers vanaf Zr. Ms. Luymes met hoogwaardige zoekapparatuur het scheepswrak en de omgeving in kaart. Hierna werd het schip ruimte voor ruimte onderzocht. Omdat niet elke ruimte toegankelijk was om met duikapparatuur te betreden, werden sommige ruimtes met camera’s op verlengstukken geïnspecteerd.

Door de stroming en grillige weersomstandigheden hadden de duikers maar een paar duikvensters per dag, waarin ze het schip konden onderzoeken.

Dankbaar

Burgemeester Pieter van Maaren van Urk is dankbaar dat er nu nog een lichaam is gevonden. ‘Nadat de trieste situatie is ontstaan dat het vinden van overlevenden uitgesloten was, is gezocht naar de lichamen van de overledenen. Met het vinden vab het derde lichaam kunnen de nabestaanden ondanks het immense verdriet, een menswaardige manier nemen. Er is niets ergers dan een zeemansgraf en de onzekerheid die hiermee gepaard gaat. Daarom hoop ik ook van ganser harte dat het lichaam van de vierde opvarende ook gevonden wordt.’

Duikers marine vinden derde lichaam opvarende kotter Z-85
Arm om schouders

Tot slot roept de burgemeester de inwoners van Urk op om met name de komende periode om de families heen te blijven staan. ‘Een arm om je schouder in een moeilijke periode van je leven is ontzettend belangrijk. De impact van het verlies van een geliefde is vaak groter en langduriger dan gedacht wordt’, aldus de burgervader, die eindigt met enkele regels van een bekend lied ‘Hoe ras of traag de tijd verdwijnt, die dag zal zeker komen. Het licht, dat aan de kim verschijnt, wordt reeds van ver vernomen.’

Zr. Ms. Luymes

Het team marineduikers maakt onderdeel uit van de Defensie Duikgroep. Deze eenheid is onder andere gespecialiseerd in wrakduiken, het zoeken naar explosieven en het uitvoeren van onderwaterreparaties aan schepen. Zr. Ms. Luymes is een van de hydrografische opnemingsvaartuigen van de Koninklijke Marine. De 2 hydrografische opnemingsvaartuigen van de marine brengen veranderingen van de vaarwegen en zeebodem in kaart. Dit doen zij vooral in de Noordzee en de Caribische delen van het Koninkrijk. Maar ook in missiegebieden. (Bron: Gemeente Urk/Defensie)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief