Drugshandelaren hacken site containerterminals

702

Drugshandelaren hebben in de haven van Antwerpen de internetsites van twee grote containerterminals gehackt. Zo waren zij in staat online de locatie en verplaatsing van containers met drugs te manipuleren. Vervolgens verschenen chauffeurs van de criminele organisatie eerder dan de reguliere transporteur op de kade om een drugscontainer op te halen. Dat meldt het Openbaar Ministerie.

Ook zijn bij expediteurs en rederijen in België computers gemanipuleerd. Dat gebeurde bijvoorbeeld door het installeren van kwaadaardige software die in een bijlage van email was verborgen. Maar ook door in kantoren in te breken en keyloggers te plaatsen tussen toetsenbord en computerkast. De emails bleken afkomstig van een Nederlands IP-adres. Screenshots en toetsaanslagen werden doorgezonden naar een externe server van de drugshandelaren.

Drugshandelaren hacken site containerterminalsIn het onderzoek wordt intensief samengewerkt tussen de Belgische en Nederlandse politie, het Parket van de procureur des Konings in Antwerpen en het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie in Nederland.

Onderzoeksresultaten België
De onderzoeksrechter in België heeft in dit onderzoek vorige week  twee verdachten aangehouden. Het gaat om twee ICT-specialisten die ervan verdacht worden dat zij de hoogtechnologische kant voor hun rekening hebben genomen. Beide verdachten zitten nog vast en hebben inmiddels een aantal bekentenissen afgelegd. Ook werden vorige week acht woningen en bedrijven in België doorzocht. Daarnaast heeft de onderzoeksrechter twee verdachten internationaal laten signaleren.

Recordvangst heroïne
De Belgische autoriteiten hebben in het onderzoek verschillende partijen verdovende middelen in beslag genomen. Tijdens controles van verdachte containers werd in totaal 1.044 kilo cocaïne en 1.099 kilo heroïne aangetroffen. De heroïne was verdeeld over twee verschillende partijen. Op maandag 25 maart heeft de opsporingsinspectie van de douane in de haven van Antwerpen ruim 864 kilo heroïne gevonden in een container. Dat is de grootste heroïnevangst ooit in de Antwerpse haven.

Onderzoek Nederland
In Nederland zijn twee weken geleden zeven verdachten door de politie aangehouden in  Rotterdam, Schiedam, Den Haag, Tilburg, Leiden en Oijen. Een arrestatieteam verraste een van de verdachten, die sliep met een pistool dat was doorgeladen met zogenoemde hollow-point munitie onder zijn kussen. Bij 23 doorzoekingen van woningen en kantoorpanden is beslag gelegd op computers, administratie, contant geld, een vuurwapen, kogelwerende vesten en bivakmutsen.

Op verzoek van de Belgische justitie zijn afgelopen week twee woningen in Almelo en Rotterdam en twee bedrijven in Arnhem en Barendrecht doorzocht. Daarbij is beslag gelegd op zes vuurwapens, waaronder een machinepistool met geluiddemper en een reiskoffer vol bankbiljetten. De hoeveelheid geld bleek na telling 1,3 miljoen euro.

Drugstransporten
De verdachten hielden zich vermoedelijk bezig met de grootschalige import van harddrugs. Eind mei kreeg de politie zicht op een partij bananen die via de haven van Antwerpen naar Drugshandelaren hacken site containerterminalsNederland onderweg was. Bij een controle van de container is ongeveer 285 kilo cocaïne ontdekt. De chauffeur van het transport is aangehouden. In april is in de Rotterdamse haven 114 kilo cocaïne aangetroffen in een container met hout uit Chili.
Het onderzoek bracht verder aan het licht dat de verdachten vermoedelijk bezig zijn geweest met een drugstransport vanuit Colombia naar Nederland. Een partij cocaïne zou worden verscheept onder een deklading met bananen. Een van de verdachten reisde in april 2013 zelf naar Colombia om orde op zaken te stellen in verband met de vertraging van het drugstransport.

In het onderzoek is samengewerkt met de opsporingsautoriteiten in Colombia. Tijdens een controle in de haven van Santa Marta is op 16 mei een zending van 80 kilo cocaïne onderschept. Deze partij was vermoedelijk bestemd voor de verdachten in Nederland.
Verder werd in januari een nietsvermoedende vrachtwagenchauffeur in Belgisch Limburg klemgereden, overvallen en beschoten met Kalasjnikovs. De overvallers hadden het voorzien op een partij cocaïne in zeecontainers met artisjokken uit Peru. Kort na de overval  konden in Nederland drie verdachten van deze drugsoverval worden aangehouden.

Meer zeevaart