DLC werkt aan bemanningspools in de drogeladingvaart

616

Het Droge Lading Comité (DLC) werkt op dit moment aan een algemene ‘Pool-overeenkomst’ voor de binnenvaart. Zodra de afspraken met banken en overheid concreter worden, gaat het DLC deze voorleggen aan de binnenvaartondernemers.

Gesteund door het grote aantal steunbetuigingen is het DLC na het congres ‘Bakens Verzetten’ aan de slag gegaan met de aanbevelingen uit het rapport van de Universiteit Droge Lading Comité werkt aan pools voor binnenvaartAntwerpen. Deze aanbevelingen betroffen het slopen van oudere grote schepen, het niet in de vaart brengen van nieuwe schepen, het heroverwegen van de staatsgarantie en de samenwerking in pools.

Verbonden
De aanbevelingen zijn volgens het DLC onlosmakelijk met elkaar verbonden. ‘Zo is het bijvoorbeeld dweilen met de kraan open wanneer er wel schepen worden gesloopt, maar er vervolgens casco’s worden afgebouwd. Ook heeft het weinig zin om pools te vormen wanneer de andere aanbevelingen niet worden opgevolgd.’

De pools moeten door de binnenvaartondernemers zelf worden gevormd. ‘Voor de andere aanbevelingen zijn ook de banken en de overheid nodig. Om te voorkomen dat er straks wel pools zijn, maar nog geen afspraken over bijvoorbeeld het slopen van oudere schepen, is het DLC in gesprek met de banken en de overheid om die afspraken te concretiseren. Gezien de uitspraken van de banken tijdens het congres en de voortgang van de gesprekken heeft het DLC er vertrouwen in dat er straks een uitgebalanceerd pakket van maatregelen ligt om de drogeladingvaart in een verantwoord economisch vaarwater te brengen.’

Website
Vanaf heden is ook de website www.drogeladingcomite.eu operationeel. Op deze website vindt u naast de actuele stand van zaken ook achtergrond informatie. Tevens is er via deze website nog steeds de mogelijkheid voor diegenen die dat nog niet hebben gedaan om zich aan te melden.

Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief en maak kans op een iPad mini

twitter