Drie slechtvalken geboren in haven Gent

804

In de haven van Gent hebben slechtvalken een thuis gevonden. In 2008 streek een koppel slechtvalken neer op de terreinen van het cementbedrijf CBR en de voorbij jaren zorgden zij voor vijf nakomelingen. Ook dit jaar werden kuikens gespot, drie in totaal.

In 2008 kwam een koppel slechtvalken zich vestigen in een speciaal geplaatste nestbak op een cementsilo van CBR in de Gentse haven. Het koppeltje bleef drie jaar lang op die plek, maar Drie slechtvalken geboren in haven Gentvond toen een meer geschikte locatie tussen de silo’s van het bedrijf. Daar waren ze meer beschut tegen de wind en was het ook warmer. De slechtvalken hebben de voorbije jaren vijf nakomelingen op de wereld gezet. Ook dit jaar werd verwacht dat het koppel voor opvolging zou zorgen, maar het draaide iets anders uit.

In mei 2013 werd het vrouwtje gewond teruggevonden in de buurt van het bedrijf. Door ouderdom – het vrouwtje is ongeveer 12 jaar oud – was ze verzwakt en ze werd voor verzorging naar het vogelopvangcentrum in Merelbeke gebracht. Ondertussen stelt het vrouwtje het goed en is ze weer vrijgelaten.

In die tussentijd leerde het mannetje een nieuw vrouwtje kennen en midden mei zorgden zij voor een nageslacht van drie kuikens. Dat is relatief laat, want elders in België hebben de kuikens van de slechtvalken het nest al verlaten. Door de partnerwijziging is de timing in de Gentse haven iets later. De jongen zijn nu meer dan drie weken oud en krijgen hun eerste pluimen. De plaats van het nest is onveranderd gebleven: in de beschutting van de cementsilo bij CBR.