Drie miljoen boete voor Odfjell

695

De rechtbank in Rotterdam heeft tankopslagbedrijf Odfjell vandaag veroordeeld tot drie miljoen euro boete. Eerder eiste het Openbaar Ministerie al een boete van hetzelfde bedrag.

De eis van het OM voor een voorwaardelijke stillegging van het bedrijf als het de zaak niet aanpakt honoreerde de rechter niet. De rechter heeft ondanks alles voldoende vertrouwen in de toezichthouders. Uit onderzoek bleek LG Terminals en Odfjell willen fuserenvolgens het OM dat Odfjell – waar zeer grote hoeveelheden gevaarlijke stoffen opgeslagen worden – jarenlang handelde in strijd met veiligheids- en vergunningsvoorschriften. Daarnaast deed het bedrijf er niet alles aan om zware ongevallen te voorkomen.

‘Onmaatschappelijk’
De officier van justitie noemde de manier waarop Odfjell de afgelopen jaren zaken heeft gedaan ‘onmaatschappelijk.’ ‘Dit omdat Odfjell geld verdienen boven het milieu en de veiligheid van werknemers en omwonenden stelde, terwijl veiligheid altijd op de eerste plaats moet staan bij een bedrijf waar gewerkt wordt met gevaarlijke stoffen.’

Sinds de start van het bedrijf heeft Odfjell in totaal bijna 400.000 euro aan boetes betaald. Telkens beloofde het bedrijf beterschap. Odfjell stond maandag inmiddels voor de zevende maal voor de rechtbank. Dat is waarom de officier van justitie een boete van 3.000.000 euro passend vond. De officier eiste ook een jaar voorwaardelijke stillegging van het bedrijf. Het OM vraagt daarbij dat het direct ingaat, ook al gaat de verdediging van Odfjell in hoger beroep. Wanneer het bedrijf nu nog geen orde op zaken stelt, gaat het voor een jaar dicht als het aan het OM ligt. (Bron: BNR)

Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief en maak kans op een iPad mini

Volg TotaalTrans op Twitter