Douane bouwt Rijks Inspectieterminal op Tweede Maasvlakte

852

De Douane heeft de eerste stappen gezet om de bouw van een Rijks Inspectieterminal (RIT) op de Tweede Maasvlakte mogelijk te maken.

De Rijks Inspectieterminal (RIT) verrijst naast het huidige Douanekantoor op de Maasvlakte. Met de bouw van de RIT vangt de Douane de groei van het goederenvolume op als gevolg van de aanleg van de Tweede Maasvlakte. Daarnaast biedt de RIT de Douane de mogelijkheid om op één plaats intensief samen te werken met de Inspectiedienst Leefomgeving en Transport (ILT) en de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA). Zo wordt een ‘one stop shop’ gerealiseerd Minister opent 22 mei Maasvlakte 2waar controles van deze verschillende diensten gecombineerd plaatsvinden. De oplevering van de RIT is voorzien in de tweede helft van 2016.

Doel

De terminal vergemakkelijkt de inspecties van goederen door de gespecialiseerde inrichting van de terminals. De controles en inspecties kunnen hier volgens de modernste en hoogste normen worden uitgevoerd. De Douane nam het initiatief om  de nieuwe  terminal te bouwen, over gebruik en inrichting wordt nauw samengewerkt met de ILT en NVWA.

Het bedrijfsleven wordt zo bediend met een snelle afhandeling van de goederen volgens de nieuwste inzichten en modernste methoden. Het betekent een versterking van en stimulans voor bedrijven in de Rotterdamse haven, en ondersteunt de haven als  ‘Gateway to Europe’.

Tijdens de bouwwerkzaamheden blijven de activiteiten van de Douane op het terrein, (adres: Bosporusstraat 5), gewoon doorgaan. Het bouwproject voorziet, naast de nieuwe terminals, ook in de bouw van een praktijktrainingscentrum en een hondentrainingsbaan. De Rijksvastgoedbedrijf is opdrachtgever naar de marktpartijen in opdracht van de Douane als gebruiker.

Stappen

De daadwerkelijke bouw start medio 2015. Voordat het zover is, zijn er verschillende aanbestedingen nodig die zorgen voor de juiste adviseurs, ontwerpers en bouwbedrijven. Op dit moment is aanbesteding voor de adviseurs afgerond. De adviseurs gaan helpen bij het beoordelen van de ontwerpen die via een komende aanbesteding worden ingediend. De verwachting is dat de terminal in de tweede helft van 2016 wordt opgeleverd. (Bron: Douane)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief