Dochter Nelson Mandela doopt Imperial duwboten in Paraquay

691

ASUNCION Prinses Zenani Mandela-Dlamini, de dochter van Nelson Mandela, en Edmundo Valenzuela, de aartsbisschop van Asuncion, de hoofdstad van Paraguay, dopen dinsdag 27 september twee door Veka gebouwde duwboten in Paraquay. De Herkules XVII en Herkules XVIII gaan varen voor Imperial.

vekaherculesDe duwboten beschikken over een innovatief flanking roersysteem dat tussen de 5 en 7,5 procent aan brandstof moet gaan besparen op de rivier Parana. ‘Door de bochtige aard van de Parana rivier, hebben schepen een flanking roersysteem nodig om te kunnen manoeuvreren’, vertelt Peter Versluis, eigenaar van de Veka. ‘Bestaande systemen maken schepen heel kwetsbaar. In het droge seizoen staat de rivier laag, en is er een grote kans dat je rotsen raakt. Ook drijvende boomstammen kunnen het roer beschadigen. Bovendien zorgt het roer voor extra weerstand, wat meer brandstof kost.’

Wereldprimeur
Veka bedacht daarom samen met Van der Velden Marine Systems een intrekbaar roersysteem, dat alleen maar in het water wordt gelaten in de bochten. ‘Een wereldprimeur’, aldus Versluis. ‘Het scheelt aanzienlijk in de brandstof en is zo minder kwetsbaar voor beschadigingen. Daarnaast zijn de Herkules XVII en Herkules XVIII zelfredzaam. Als er onderweg iets stuk gaat, is het makkelijk door de bemanning zelf te repareren.