DNV GL test onbemande elektrische coaster (+ video)

1158

HOVIK – Classificatiebureau DNV GL is begonnen met het testen van een onbemande coaster. Volgens DNV GL is de ReVolt, zoals het onbemande vaartuig wordt genoemd, groener, veiliger en slimmer dan conventionele coasters.

DNV GL test onbemande elektrische coaster (+ video)De ReVolt vaart niet op gasolie of LNG, maar vaart geheel elektrisch. Daarvoor heeft het schip een accu van 3.000 kWh aan boord. Daarmee kan het schip 1.000 zeemijlen afleggen. Opladen moet dan gebeuren in de havens.

Onbemand

Het opvallendste aan de ReVolt is dat het schip geen bemanning meer heeft. ‘Hiermee pakken we een van de zwakste schakels in de zeevaart aan; de veiligheid. Jaarlijks vallen er 900 doden in de zeevaart. Daarmee ligt het percentage negentig procent hoger dan in een vergelijkbare industrie aan land. En studies hebben aangetoond dat de oorzaak meestal menselijk falen is.’

‘En zonder bemanning zijn er geen faciliteiten voor de bemanning nodig. Hierdoor kan het schip meer lading meenemen. Mocht het schip zo’n dertig jaar meegaan, dan scheelt dat 34 miljoen dollar aan kosten.’

Langzaam maar zuinig

De ReVolt krijgt een gemiddelde snelheid van zes knopen. Dat is minder dan de gebruikelijke 8,7 knopen. Maar dit verlies aan snelheid zorgt er wel voor dat de boeg helemaal verticaal ontworpen kon worden. Dit vermindert het brandstofverbruik.

De ReVolt kan worden gebouwd met huidige technologie en moet een inspiratie vormen voor scheepsbouwers en rederijen. (Bron: DNV GL)

Meer ‘onbemand’ nieuws:
Over tien jaar varen onbemande schepen over de wereldzeeën

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief