Directeur Schavemaker Transport binnenkort voor de rechter

1019

De directeur van transportbedrijf Schavemaker moet 5 februari voor de rechter verschijnen. Hij moet zich dan volgens de FNV verantwoorden voor openlijke geweldpleging tegen een aantal Poolse vrachtwagenchauffeurs. Daaraan zou hij zich in 2009, samen met een viertal beveiligers, hebben schuldig gemaakt.

In maart 2009 sloten Poolse chauffeurs van Schavemaker zich op in hun trucks bij de Bredase vestiging van het transportbedrijf op industrieterrein Hazeldonk. Ze deden dit om hun staking voor beter loon te onderstrepen.

Directeur Schavemaker Transport binnenkort voor de rechter Over de schreef
De directeur van Schavemaker huurde vervolgens beveiligingsmensen in, die volgens de politie vreselijk over de schreef gingen. Zij sleurden chauffeurs uit hun cabines, sloegen met knuppels in op de stakers en vernielden ruiten van vrachtwagens. De vier beveiligers en de directeur werden gearresteerd.

De zaak tegen de directeur van Schavemaker en de beveiligers kwam al in juli 2010 voor de politierechter in Breda. Die verwees de zaak vanwege het maatschappelijke belang door naar de meervoudige kamer.

Terug naar Polen
Dat de rechtszaak daarna zolang op zich heeft laten wachten, komt doordat de Poolse chauffeurs na hun aangifte weer zijn teruggegaan naar Polen en de slachtoffers moeilijk te bereiken waren voor aanvullende informatie over de mishandeling en bedreiging. ‘Ik begrijp dat het moeilijk is geweest de bewuste chauffeurs in beeld te houden’, zegt FNV-bestuurder Reinier Stroo. ‘Bovendien was een aantal mensen vijf jaar geleden te bang om te getuigen. Daarom ben ik des te blijer dat het nu toch nog gaat gebeuren. Want de manier waarop Schavemaker met zijn werknemers is omgegaan, was ronduit schandalig. Buitenlanders of niet, als we toelaten dat Nederlandse transporteurs zo met mensen omgaan, zetten we alle fatsoensnormen op de helling.’ (Bron: FNV)

Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief van TotaalTrans

Volg TotaalTrans op Twitter