Dinsdag meest omgewaaide vrachtwagens in negen jaar

741

BADHOEVEDORP – Met 25 gekantelde vrachtwagens zijn dinsdag tijdens de lentestorm de meeste vrachtwagens sinds 2007 omgewaaid. Dat meldt de VID.

RWS: ‘Ga niet met lege en licht beladen vrachtwagens de weg op’Tijdens de storm van 18 januari 2007 kantelden er op het hoofdwegennet minimaal dertig vrachtwagens. De windstoten waren toen beduidend hoger. Daarna moeten we nog verder terug tot de storm met orkaankracht (12 Beaufort) van 25 januari 1990. Die spant nog steeds de kroon met 130 gekantelde vrachtwagencombinaties, caravans en aanhangers.

Waarom?

De vrachtwagens hadden door de strakke en zeer vlagerige westenwind de wind op noord-zuidroutes (en vice versa) in de zij. De wind kreeg gemakkelijk vat op de voertuigen: ze werden vanaf de zijkant omgeduwd. De zwaarste windstoten traden op tijdens opklaringen. Als de zon schijnt denkt men dat het wel meevalt, terwijl de situatie juist toen erg gevaarlijk was.

Oosten en noorden

Opmerkelijk was dat vooral de oostelijke helft aan de beurt was en de Randstad grotendeels gespaard bleef. De verklaring hiervoor is dat de vlaagfactor landinwaarts groter was. ‘Het verschil tussen de doorstaande wind en de windstoten was verder het binnenland groter’, aldus meteoroloog Jordi Bloem van Meteo Group. Met andere woorden: vrachtwagens kregen in het oosten hardere tikken, met als gevolg dat ze hier gemakkelijker omver werden geblazen. (Bron: VID)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief