Digitale handhavingsapparatuur herkent kentekens uit vier landen

1386

De digitale handhavingsapparatuur zoals trajectcontrolesystemen, flitspalen en mobiele radarsets kunnen alleen kentekens uit Nederland, Duitsland, België en Zwitserland herkennen. De apparatuur herkent geen kentekens uit andere landen. Dat melden minister Opstelten van Veiligheid en Justitie en minister Schultz van Infrastructuur en Milieu na vragen van de Tweede Kamerleden Sander de Rouwe en Peter Oskam van het CDA.

Overigens heeft de politie in augustus 2010 gedurende één week bij alle trajectcontrolesystemen bijgehouden wat het land is waar het overtredende voertuig is geregistreerd anders dan Nederland, België, Duitsland en Zwitserland. Uit deze cijfers bleek dat drie procent Poolse kentekens waren, 1,5 procent Frans en 0,9 procent Brits. De aantallen van overige landen waren dusdanig klein dat hieruit geen conclusies konden worden getrokken.

Polen en Fransen

Het beeld dat uit deze kortdurende meting naar voren komt, wordt volgens de ministers ondersteund door een overzicht van het CJIB over het aantal staande houdingen TLN blij met onderzoek Opstelten naar parkeerwachten snelwegenvan buitenlandse verkeersovertreders in 2012. Ook hieruit komt het beeld naar voren dat van de buitenlandse verkeersovertreders Polen en Fransen het meeste worden staande gehouden als Belgen, Duitsers en Zwitsers buiten beschouwing worden gelaten.

‘Afgezien van deze cijfers zijn er geen schattingen of ramingen van de aantallen geflitste kentekens uit andere landen dan Nederland, Duitsland, België of Zwitserland’, schrijven de ministers. ‘Gezien de cijfers over het aantal EU-onderdanen uit andere landen dat woonachtig is in Nederland, de cijfers over toerisme en het aandeel vrachtwagens met buitenlandse kentekens op de Nederlandse snelwegen valt evenwel logischerwijs te verwachten dat voertuigen met kentekens uit Frankrijk en Polen na voertuigen met kentekens uit Duitsland en België het meest worden geflitst.’

Ruim twintig procent niet geïnd

Ruim twintig procent van de overtredingen op buitenlands kenteken is in de periode van 2009 tot en met 2013 niet geïnd. In totaal werden in die periode 2.859.717 verkeersovertredingen in Nederland ter inning aan het CJIB aangeboden met de code ‘niet Nederlands kenteken’. Daarvan zijn 2.259.220 zaken als ‘betaald’ geregistreerd en ruim 600.000 dus niet. De betaalde boetes leverden de overheid ruim 150 miljoen euro op.

Voor de overtreders die niet betaalden kan Nederland de boetes overdragen aan het land van de kentekenhouder of zij kunnen worden opgenomen in het opsporingsregister, zodat inning kan plaatsvinden wanneer de kentekenhouder weer in Nederland wordt aangetroffen. Voor de periode 2009 tot en met 2013 is dit met betrekking tot 182.932 zaken het geval. (Bron: Tweede Kamer)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief