Dierenroute op Tweede Maasvlakte

687

Bezoekers van de Tweede Maasvlakte kunnen zich vanaf dit weekeinde verwonderen over een reeks alternatieve verkeersborden. Ze zijn onderdeel van het kunstwerk Animal Estates 9.0 van Fritz Haeg. De 30 verkeersborden wijzen fietsers op de aanwezigheid van dieren in het nieuwe havengebied.

Dierenroute op Tweede MaasvlakteDe gedachte achter het project Animal Estates 9.0 is dat inheemse diersoorten weer een plaats krijgen in door mensen gedomineerde gebieden. De Amerikaanse kunstenaar Fritz Haeg (1969) creëerde eerder in verschillende binnensteden fysieke ruimte voor dieren. Met zijn nieuwste project wijst hij bezoekers vooral op het onvermoede dierenleven in het nieuwe havengebied. Haeg heeft zich daartoe verdiept in het gedrag van dieren in de haven.

Het project bestaat uit een route van negentien kilometer langs het fietspad dat langs de zeewering van Tweede Maasvlakte loopt, voorzien van informatieborden, een bijbehorende plattegrond en een video. Ieder verkeersbord geeft informatie over een ander dier en de vaak complexe relatie tussen het dier en de industriële omgeving van de haven. De dieren die in de schijnwerper staan zijn onder meer grote oorworm in het zand, de rugstreeppad in voor hen aangelegde poelen, de kleine stern die in het gras nestelt en de grijze zeehond op het beschermde strand. Maar ook dieren als duiven, konijnen en valken en de manier waarop ze leven komen aan de orde.

De route met de informatieborden is blijvend. De tentoonstelling van Fritz Haeg over het dierenleven is tot 10 oktober te zien in een speciaal daarvoor ingerichte container bij het Informatiecentrum FutureLand. Daar is als onderdeel van het project ook de plattegrond met extra informatie te verkrijgen.

Meer over havens:
Katoen Natie claimt 16.000 euro per staker
Vier windturbines in haven Zeebrugge
Binnenvaart mag LNG bunkeren in Rotterdam
DP World viert uitbreiding Jebel Ali met komst MSC La Spezia
FNV: ‘Een beetje bloot kan best op de boot’

twitter