Derde Vlaamse Havendag op 22 september (+ video)

931

De havens Antwerpen, Gent, Oostende en Zeebrugge houden zondag 22  september voor de derde keer op initiatief van de Vlaamse Overheid een ‘Vlaamse Havendag’. De havens laten bezoekers proeven aan het werken, leven en beleven in en rond de haven. De havens openen hun deuren van 10.00 uur tot 17.00 uur.

Derde Vlaamse Havendag op 22 septemberMet de Vlaamse Havendag wil Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits de havens een grotere bekendheid geven. ‘We willen het grote publiek vertrouwd maken met de havenactiviteiten en de vele mensen die zich daarvoor inzetten. Tegelijkertijd is het de bedoeling om tijdens de jobbeurs in de haven van Oostende de geschikte kandidaten te vinden voor de vele vacatures die in de havenregio’s moeilijk ingevuld geraken.’

Verruim je kijk
Het thema van de derde Vlaamse Havendag is ‘Is dit jouw beeld van de haven? Verruim je kijk tijdens de Vlaamse Havendag’. Clichés, zoals die van de stoere mannelijke dokwerker, worden doorbroken. Minister Hilde Crevits: ‘De havens doen veel inspanningen om het leven in de haven te verbeteren. De haven is voor veel mensen een onbekende wereld. Wie de havens bezoekt krijgt een ruime, een andere kijk op de ontelbare activiteiten die er plaats vinden.’

In vogelvlucht
Tijdens de Vlaamse Havendag kan onder meer de bouwwerf van de Deurganckdoksluis in de haven van Antwerpen bezocht worden. Een unieke kans om te zien hoe de grootste sluis ter wereld wordt gebouwd.  Die dag vinden ook Water-rAnt en de Open Scheepvaartdagen plaats en Natuurpunt organiseert enkele unieke begeleide wandelingen. Ook het Havencentrum van Lillo zet zijn deuren wagenwijd open. Pendelbussen brengen de bezoeker naar de juiste plaats.

Gent
Het Havenbedrijf Gent en Gent Festival van Vlaanderen ontvangen bezoekers op een spetterend havenfestival in de haven van Gent dat wordt gehouden op 13 locaties: op kaaien, langs Derde Vlaamse Havendag op 22 septemberdokken en het Kanaal Gent-Terneuzen, in loodsen, op bedrijventerreinen en zelfs in een kerk. Er valt veel te beleven rond de Rigakaai, Langerbrugge en Doornzele. Er zijn allerhande optredens, onder meer door Roland Van Campenhout. Er rijden gratis bussen tussen de locaties en er is een bewegwijzerde fietsroute.

Oostende
De haven van Oostende organiseert de Havenwandeling, waarmee de bezoeker de evolutie van de Oostendse haven van 2008 tot nu kan ontdekken. Daarnaast zijn er heel wat bedrijven die de deuren openzetten, is er de jobbeurs ‘Draai mee op zee’, en je kan een bezoek brengen aan het Maritiem Reddings- en Coördinatiecentrum, het eerste meldpunt voor ongevallen op zee.

Zeebrugge
De Vlaamse Visveiling is de uitvalsbasis voor de Vlaamse Havendag in de haven van Zeebrugge. Afspraak aan de infobeurs in de centrale tent om dan met de gratis bus naar één van de vele boeiende activiteiten te vertrekken. Er zijn tal van interessante bedrijven die de deuren open zetten, je kan de boeienlegger ‘De Zeetijger’ bezoeken en er is H2O, een smultocht van aperitief tot dessert. De opbrengst gaat naar de partners van Wereldsolidariteit in Congo. Ook voor de kinderen valt er heel wat te beleven.

Meer informatie is te vinden op de website van de Vlaamse Havendag.

Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief en maak kans op een iPad mini

twitter