De Rooy Transport ondertekent Green Deal ZES met ministerie

758

‘T GOY –Directeur Peter de Rooy van het gelijknamige transportbedrijf uit ’t Goy, ondertekende vanmiddag in bijzijn van staatssecretaris Mansveld van I&M officieel de Green Deal ZES. De Rooy is één van de bijna zestig participanten in deze monsterdeal rond de Zero-Emissie Stadslogistiek (ZES).

De Rooy Transport ondertekent Green Deal ZESHet doel van de Green Deal Zero Emission Stadslogistiek is de bevoorrading van steden schoner en veiliger te maken door in 2025 zoveel mogelijk soorten vervoer te hebben die geen schadelijke stoffen uitstoten. Onder de partijen die de Green Deal ondertekenen zijn gemeenten, vervoerders, verladers, autofabrikanten, ondernemings-, branche- en belangenorganisaties. Ze gaan schone en zuinige voertuigen inzetten. Daarnaast kijken ze vooral naar een betere benutting en innovatie van bestaande logistieke stromen, zodat er minder kilometers in de stad gereden worden.

Groengas

De Rooy Transport is op het gebied van duurzame stadsdistributie koploper. Het bedrijf rijdt in toenemende mate alleen nog maar met door groengas motoren aangedreven trucks. Voor het aftanken daarvan heeft De Rooy een eigen groengaspomp op het terrein staan die ook voor het publiek toegankelijk is.

‘Vijf jaar geleden was ons streven om te kijken of we in binnensteden ook doelmatig op groengas konden distribueren. Dat is inmiddels allang geen vraag meer’, geeft De Rooy een toelichting op zijn rol binnen de Green Deal. ‘Inmiddels rijden wij bijna alleen nog maar op groengas de binnenstad in. Daarbij gaan we steeds verder. Ook voor onze nationale en interregionale ritten gebruiken we inmiddels groengas trucks.’

Niet rijden

De Rooy wijst er met betrekking tot de nu ondertekende Green Deal nog eens extra op dat meest schone kilometers in het transport de afstanden zijn, die je niet rijdt. ‘Door de wat beperktere actieradius van onze lichte groengas voertuigen ga je daar steeds bewuster over nadenken. Uitstootreductie is mooi, maar minder kilometers op hetzelfde werk is nóg beter voor het milieu. Daarom experimenteren wij momenteel met een zogenaamde rollende HUB voor onder meer in Houten, Nieuwegein en de Utrechtse binnenstad. Daarbij laten we een zware truck een bepaalde route zo rijden, dat al onze lichte bedrijfswagens daaruit onderweg opnieuw bevoorraad kunnen worden. Die hoeven dan voor hun tweede ronde niet helemaal terug te rijden naar de basis. Dat scheelt veel kilometers. De truck die we daarvoor gebruiken, is volledig 100 procent elektrisch aangedreven. Dus zero-emissieschoon en stil.’

Leuk detail daarbij is dat De Rooy Transport een deel van de benodigde elektrische energie voor de Hy-Truck zelf opwekt met behulp van 2.200 m3 zonnepanelen. (Bron: De Rooy Transport)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief