De brug van de toekomst volgens Rolls-Royce (+ video)

444

De ruiten op de bruggen van zeeschepen worden in de toekomst grote schermen waarop alle relevante informatie valt af te lezen. En dat is nog maar één van de innovaties die Rolls-Royce en het Finse VTT in hun brug van de toekomst stopten. De brug kan volgens de twee bedrijven in 2025 en feit zijn.

De brug van de toekomst volgens Rolls-Royce (+ video)Volgens Rolls-Royce zijn de meeste toepassingen die in de brug van 2025 zitten, nu al beschikbaar. En zelfs de oplossingen die nu nog ongewoon lijken, kunnen met bestaande technologie worden gerealiseerd.

De desks op de brug krijgen een systeem zodat de zitpositie zich volledig aanpast aan de gebruiker. Hiervoor het lichaam van de gebruiker ‘gescand’. De ramen worden in 2025 niet alleen gebruikt om te navigeren, maar ook andere schepen worden op het raam geprojecteerd. Augmented reality zorgt ervoor dat de bemanning altijd obstakels kan zien, zelfs als deze nog te ver weg zijn of in slecht weer. Een sea ice analyser geeft informatie over mogelijk ijs op de route. Maar volgens de onderzoekers is het ook in de toekomst belangrijk dat de stuurman zijn blik op de zee houdt. ‘Als het bijvoorbeeld buiten donker is, zorgt de thermische camera voor een goed beeld op de ruiten. Zo kan hij naar buiten blijven kijken.’

Onbemande schepen
Eerder werd al bekend dat Rolls-Royce bezig is met het ontwerpen van onbemande zeeschepen. De eerste onbemande schepen moeten binnen tien jaar in de vaart komen.
Ook de techniek voor de onbemande schepen is volgens het bedrijf al voldoende voorhanden. Grootste voordelen van de schepen zijn de veiligheid omdat piraten bijvoorbeeld geen bemanning meer kunnen gijzelen en de lagere kosten omdat er geen bemanning meer nodig is. Bij de huidige containerschepen maken de personeelskosten meer dan veertig procent van de totale kosten uit. Ook moeten de schepen milieuvriendelijker zijn. Nadeel kan zijn dat de schepen weliswaar niet meer gekaapt kunnen worden, maar wel gehacked door computerhackers. (Bron: VTT)

Lees ook: Over tien jaar varen onbemande schepen over de wereldzeeën

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief