Damen bouwt met geld Postcode Loterij schip voor Sea Sheperd

1069

AMSTERDAM – Scheepsbouwer Damen gaat voor Sea Sheperd een nieuw schip bouwen. Sea Sheperd kreeg maandagavond 8,3 miljoen euro van de Postcode Loterij voor het project Stop illegale visserij in de Antarctische Oceaan.

Damen bouwt met geld Postcode Loterij schip Sea SheperdHet geld van de Nationale Postcode Loterij gebruikt Sea Shepherd voor de aanschaf van een modern en snel schip waarmee het de illegale walvisvaart en visserij gaat bestrijden. Deze bijdrage is de grootste die Sea Shepherd ooit heeft ontvangen.

Snel schip

De huidige vloot van Sea Shepherd bestaat uit verouderde schepen die vaak de snelheid missen om effectief te kunnen patrouilleren en stropers te achtervolgen. ‘Al jarenlang wordt gezocht naar financiering van een modern en snel schip’, vertelt CEO Alex Cornelissen van Sea Shepherd. Dankzij de steun van de Nationale Postcode Loterij kan onze droom nu uitkomen. We hebben onderzoek gedaan naar scheepsbouwers, die een nieuw schip konden bouwen dat helemaal voldoet aan de zware eisen en omstandigheden die gelden in de Zuidelijke Oceaan. We zijn daarbij uitgekomen bij de Nederlandse scheepsbouwer Damen.’

Beschermen

Het is de missie van Sea Shepherd om diersoorten en ecosystemen in oceanen te beschermen en te behouden. Illegale visserij en overbevissing vormen een grote bedreiging voor de gezondheid van de oceanen. De afgelegen oceaan rondom Antarctica is lange tijd buiten schot gebleven van stropers en vissers, maar inmiddels wordt ook dit gebied bedreigd. De enorm rijke visgronden worden op steeds grotere schaal geplunderd. Het kwetsbare ecosysteem is in gevaar. Handhaving en controle op de visserij vindt niet of in zeer beperkte mate plaats, waardoor illegale vissers vrijwel ongestoord hun gang kunnen gaan. De pakkans is klein en boetes staan niet in verhouding met de enorme winsten die worden gemaakt.

Succes

Sea Shepherd strijdt al sinds 2002 tegen illegale walvisvangst in Antarctica. Met succes, want de internationale organisatie heeft de afgelopen jaren bewezen dat haar aanwezigheid in Antarctische wateren garant staat voor succes in het tegengaan van illegale jacht en visserij.
Dit is vorig jaar bevestigd met een uitspraak van het hoogste rechtsprekende orgaan ter wereld – het Internationale gerechtshof van de Verenigde Naties in Den Haag – die de illegaliteit van de walvisvangst door Japan bekrachtigt. Sea Shepherd leverde hiervoor essentieel bewijs. (Bron: Sea Sheperd)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief