Dalende prijzen wegtransport

743

Dalende prijzen wegtransport

UTRECHT – De tweeëntwintigste editie van de Transport Market Monitor (TMM) van Transporeon en Capgemini Consulting laat zien dat de transportprijzen in het vierde kwartaal van 2014 met 1,2 procent zijn gedaald in vergelijking met het derde kwartaal van 2014.

Erik van Dort, supply chain director bij Capgemini Consulting, merkt op. ‘In navolging van de wereldwijde daling van de olieprijzen toonde de dieselindex in het vierde kwartaal van 2014 een scherpe daling van 7,2 procent. Toch daalde de transportprijsindex slechts met 1,2 procent. Er was geen capaciteitstekort (+5%), dus we zien dat het neerwaartse effect van goedkope brandstof nog geen invloed heeft gehad op de transportprijzen. We verwachten wel dat de dieselprijzen in het eerste kwartaal van 2015, gecombineerd met de traditionele terugval in de vraag, een sterk neerwaarts effect zal hebben op de prijsindex in het volgende kwartaal.’

‘De traditioneel goede verkoopcijfers in november en december wegens de feestdagen zouden een verklaring kunnen zijn voor de relatief stabiele transportprijzen in het vierde kwartaal’, voegt Peter Förster, Managing Director bij Transporeon, hieraan toe.

Opvallendste resultaten
  • De prijsindex daalde met 1,2% in het vierde kwartaal van 2014 (index 98.2), vergeleken met de prijsindex in het derde kwartaal van 2014 (index 99.4).
  • In vergelijking met het indexniveau van vorig jaar, het vierde kwartaal van 2013 (index 101.2), is de prijsindex 3,0% lager.
  • In het vierde kwartaal van 2014, daalde de dieselindex naar een index van 93.7 (-7,2%) als gevolg van de scherpe daling van de olieprijzen.
  • De capaciteitsindex steeg verder naar 90.9 (+5,0%).

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief