CU en CDA: ‘Een miljoen voor beperken wachttijden sluizen’

424

ChristenUnie en CDA willen dat het kabinet één miljoen euro extra vrijmaakt om de sluizen op onder meer de Maasroute, in Oost-Nederland en Brabant ook ’s nachts open te houden zonder lange wachttijden. Zo kunnen de gevolgen van bezuinigingen op de sluisbediening worden beperkt.

CU en CDA: 'Een miljoen voor beperken wachttijden sluizen'Carla Dik-Faber (ChristenUnie) en Sander de Rouwe (CDA) hebben hiervoor een amendement ingediend op de begroting Infrastructuur en Milieu van minister Schultz.

3,5 uur vertraging
‘Er is nu een akkoord dat de sluizen op de rustige vaarroutes ook ’s nachts openblijven door de inzet van mobiele sluiswachters en bediening op afstand’, schrijven de twee in het amendement. ‘De sector vindt een vertraging van maximaal 60 minuten in de nacht acceptabel. Rijkswaterstaat gaat echter uit van vertragingen van maximaal 3,5 uur. Daarnaast worden er nog knelpunten verwacht ingeval van bijvoorbeeld laag water, hoog water, ongeplande stremmingen of hoog verkeersaanbod. De voorgestelde pendeldiensten (waarmee meerdere sluizen door mobiele sluiswachters worden bediend) voor de Maasroute (inclusief Grave-Lith), Oost Nederland en Brabant, die bij laag of normaal verkeersaanbod waarschijnlijk niet tot noemenswaardige vertragingen zullen leiden, maken dan de binnenvaart door de extra wachttijden onbetrouwbaar. In zo’n situatie is het wenselijk een reservepot achter de hand hebben, zodat zonder vertraging kan worden bediend door de inzet van extra personeel.’

Samenwerken
Voor het beperken van de vertragingen in de nacht tot maximaal 60 minuten kan daarnaast volgens ChristenUnie en CDA worden gezocht naar alternatieve financieringsbronnen en naar extra efficiency door bijvoorbeeld over te gaan tot afstandsbediening van verschillende (vaar)wegbeheerders gezamenlijk.

Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief en maak kans op een iPad mini

twitter