Containerschip vaart tegen tanker na losschieten van anker

709

Het containerschip Wes Janine is donderdagmorgen op de Elbe ter hoogte van Brunsbüttel tegen de chemicaliëntanker Stenberg gevaren. Beide schepen lagen voor anker, maar van het containerschip schoot het anker los.

De onder de vlag van Antigua & Barbuda varende Wes Janine (151 meter lang) was aan de reis van Bremerhaven naar St. Petersburg. Omdat het containerschip Containerschip vaart tegen tanker na losschieten ankeruren op een schutting moest wachten, ging het voor anker. De chemicaliëntanker Stenberg (144 meter) heeft als thuishaven en was leeg en ontgast onderweg van Amsterdam naar Danzig. De tanker ging vanwege de lange wachttijden westelijk van de Wes Janine voor anker.

Anker los
Het anker van het containerschip schoot even na vijven op donderdagochtend los. Daardoor dreef het schip door de ebstroom richting de tanker. Hierbij raakte de achterkant van het schip in de ankerketting van de Stenberg. De ketting rolde zich om het roer en schroef en de schepen botsten vervolgens op elkaar. Op de Wes Janine raakten drie containers beschadigd. Omdat de schepen niet uit elkaar konden, liet de kapitein van de tanker de ankerketting vieren. Daardoor kwamen de schepen los van elkaar.

Twee slepers hielden de Wes Janine op haar plek. Duikers constateerden dat de ankerketting verschillende keren om de schroef was gewikkeld. Nadat de ketting van de schroef is losgebrand, wordt het schip voor onderzoek naar de haven van Cuxhaven gesleept.
De tanker kon verder varen naar Polen. (Bron: Wasserschutzpolizei Schleswig-Holstein)

Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief van TotaalTrans

Volg TotaalTrans op Twitter