Containerrederijen maken minder kosten en verdienen meer

521

LONDON – Containerrederijen gaan dit jaar meer verdienen. Volgens maritiem onderzoeksbureau Drewry weten de rederijen de kosten te beperken en de vrachttarieven op peil te houden. Dat blijkt uit de laatste editie van de Container Forecaster.

CMA CGM schaft 7.000 reefer containers aanDe verwachting is dat het containervervoer in 2015 groeit met 5,3 procent, dat is minder dan de groei van 7,2 procent van de containervloot. Maar Drewry verwacht dat de rederijen de kosten in de hand weten te houden, als was het alleen maar vanwege de dalende olieprijs. In het laatste kwartaal van 2014 daalden de bunkerkosten al met zo’n vijftig procent. Ook doen de rederijen er alles aan om de tarieven in de contracten te verhogen.

Zwarte cijfers

Neil Dekker van Drewry verwacht dat de totale containersector 2014 afsluit met zwarte cijfers. ‘Maar dit is dan vooral te danken een handjevol rederijen als Maersk en CMA CGM. Vele anderen verliezen ook ik 2014 geld. Voor 2015 verwachten echter meer rederijen weer winst te gaan maken. Maar met een toevoeging van 1,7 miljoen TEU aan de wereldwijde containervloot, is het voor 2015 voor veel rederijen erop of eronder.’

Naast de daling van de kosten, ziet Dekker één probleem wat de rederijen in 2015 geld kan gaan kosten. ‘De rederijen winnen de strijd tussen de tarieven en de kosten. Maar bijvoorbeeld de congestie in de havens kan de rederijen veel geld gaan kosten. En op de congestie kunnen ze, in tegenstelling tot veel andere zaken, geen invloed uitoefenen. (Bron: Drewry)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief