Containerrecord op Albertkanaal

754

HASSELT – Het aantal containers dat in 2014 over het Albertkanaal ging, heeft met 417.000 TEU een nieuw record behaald. Hoewel het totaal aantal vervoerde tonnen met 3,5 procent daalde, groeide het containervervoer met 4,3 procent. Vaarwegbeheerder nv De Scheepvaart streeft naar één miljoen TEU in 2025.

Minder goederen over Albertkanaal in eerste halfjaar 2014Globaal daalde het vervoer van goederen over het Albertkanaal en de Kempense kanalen tot iets meer dan 35 miljoen ton. Het vervoer van landbouwproducten over het water steeg met 3,9 procent, metaalproducten met twee procent en nijverheidsproducten 2,5 procent. De bouwmaterialen, petroleumproducten, ertsen en voedingswaren gaan er lichtjes op achteruit maar de grootste daling is met 24 procent te zien we bij de vaste brandstoffen en bij de meststoffen (-17 procent).

Het wegvallen van de staalnijverheid in de Luikse regio, in het verleden goed voor drie miljoen ton per jaar, is volgens de vaarwegbeheerder nog niet goedgemaakt door andere transporten.

Nike

Chris Danckaerts, gedelegeerd bestuurder van nv De Scheepvaart, verwacht dat het containervervoer de komende jaren verder stijgt. ‘In 2014 werd begonnen met de realisatie van het zestig hectare grote bedrijventerrein Ham Zwartenhoek. De containerterminal BCTN en Nike zijn inmiddels begonnen met hun uitbreidingsinvesteringen. Met de uitbreiding van het distributiecentrum van Nike in Ham verwachten we voor de komende jaren een verdere toename van de containertrafiek met 15.000.’

Investeren

De Scheepvaart investeerde in 2014 in de verruiming van het vak Wijnegem-Antwerpen en in het verhogen van de bruggen over het Albertkanaal. Nu zijn 28 van de 63 bruggen op de vereiste hoogte van 9,10 meter. ‘De verdere groei van het containertransport stemt ons positief voor 2015 en is hopelijk een voorbode van een globale verbetering van de markt’, verklaart Chris Danckaerts. ‘Ook de talrijke initiatieven op het vlak van innovatie in de binnenvaart luiden een positieve trend in. Wij zijn ervan overtuigd dat binnenvaart voor vele bedrijven een succesformule kan zijn. Het is en blijft onze ambitie om in 2025 één miljoen containers  en 75 miljoen ton goederen via het Albertkanaal te vervoeren.’ (Bron: nv De Scheepvaart)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief