Complete fabriek over weg en water van China naar de VS

3909
De verhuizing van de fabriek bevatte componenten van ruim 5 meter hoog, 3,5 meter breed met een volumineus gewicht van 25 ton. (Foto Dachser)

SIOUX CITY Dachser Air & Sea Logistics heeft onlangs een complete fabriek van China naar de Verenigde Staten gebracht. De verhuizing van de fabriek omvatte componenten van ruim 5 meter hoog, 3,5 meter breed en met een volumineus gewicht van 25 ton.

Het verplaatsen van een complete fabriek van Gelita uit de Chinese provincie Cangnan naar Sioux City in de VS, een reis van ruim 19.000 kilometer, bleek voor Dachser een flinke uitdaging. Het lastigste van de verhuizing was het transport van Cangnan naar de haven van Wenzhou, 70 kilometer verderop. Geen enkele route naar de haven was geschikt voor  een goederentransport hoger dan 5 meter.

Vanaf de haven van Wenzhou 300 kilometer naar Shanghai, vanuit daar 10.000 mijl (meer dan 18.000 kilometer) via zee naar New Orleans. Hier werd de reis 1.200 kilometer voortgezet om uiteindelijk aan te komen in Sioux City. (Foto Dachser)

‘De grote componenten konden alleen vervoerd worden wanneer deze op hun zijkant werden gelegd’, legt route development manager Stefan Dahnken uit. ‘Hierdoor werd de maximale hoogte gereduceerd met 1,5 meter, waardoor deze wel vervoerd kon worden. Nadat de logistieke planners de weg naar de haven tot op de centimeter hadden uitgestippeld, leek niets meer in de weg te staan. Totdat de weg in de eerste nacht, van de drie geplande transportnachten, werd geblokkeerd door wegwerkzaamheden.’

Vlekkeloos
Vanaf de haven van Wenzhou ging het vervolgens 300 kilometer naar Shanghai, en van daaruit 10.000 mijl over zee naar New Orleans. Hier werd de reis 1.200 kilometer voortgezet via het binnenvaartnetwerk van de Mississippi en Missouri rivier, om uiteindelijk aan te komen in Sioux City. De laatste tien kilometer over de weg verliepen vlekkeloos.