Coevorden krijgt Spoorboog

721

Met de ondertekening van de overeenkomsten tussen de gemeente Coevorden, de provincie Drenthe en de BentheimerEisenbahn is onlangs de aanleg van de Spoorboog officieel bekrachtigd. De realisatie van de Spoorboog is onderdeel van de uitvoering van het Regio Specifiek Pakket (RSP), waarbij in totaal 36 miljoen euro beschikbaar is voor de verbetering van de bereikbaarheid van Coevorden.

Coevorden krijgt SpoorboogDe eerste uitvoeringswerkzaamheden, bestaande uit het aanbrengen van een damwand langs de spoordijk, zijn in oktober 2015 gepland. Het grootste deel van de werkzaamheden vindt in 2015 en 2016 plaats, waarna de Spoorboog begin 2017 in gebruik genomen kan worden.

Europark

De Spoorboog bestaat uit een nieuwe spoorbrug met een rechtstreekse aansluiting op de Euroterminal op het Europark in Coevorden. Door de aanleg hiervan wordt het rangeren van goederenterreinen verplaatst van het centrum van Coevorden naar het Europark. Dit biedt ruimte om het Stationsgebied opnieuw in te richten. De nieuwe Spoorboog biedt nieuwe kansen voor het goederenvervoer in Coevorden: er kunnen langere treinen (tot 700 meter) rangeren, het afhandelen van de goederen gaat sneller en er is minder overlast voor omwonenden. Uit de Maatschappelijke Kosten Baten Analyse (MKBA) is gebleken dat de verbeterde bereikbaarheid van de terminal zeer waarschijnlijk leidt tot extra investeringen bij bestaande bedrijven en de vestiging van nieuwe bedrijven. Als gevolg hiervan zal de werkgelegenheid verder groeien.

Verbindende schakel

De verplaatsing van het rangeerterrein maakt het mogelijk om het stationsgebied in Coevorden opnieuw in te richten. In de stedenbouwkundige visie van Coevorden, vastgelegd in het Wensbeeld, is de ambitie uitgesproken om de oude vestingstad nieuwe invullingen te geven waardoor duurzame economische ontwikkelingen mogelijk worden. De bedrijventerreinen Holwert-Zuid en Holwert-Midden krijgen een nieuwe invulling, waarbij het Stationsgebied de verbindende schakel vormt met het centrum. (Bron: Gemeente Coevorden)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief