China wordt te duur, bedrijven halen steeds vaker werk terug

454

PEKING – China wordt te duur voor fabrikanten van onder meer kleren, schoenen en elektronica. De Chinese lonen stegen in tien jaar met 365 procent. Daarom halen de fabrikanten het werk terug naar Europa (reshoring). En dat kan wel eens consequenties hebben voor het vervoer op Azië.

UPS over spoor tussen Europa en ChinaIn de Verenigde Staten is reshoring al langer een verschijnsel en nu lijken ook Europese bedrijven werk terug te halen. Volgens persbureau Reuters verdwijnt met de hogere Chinese salarissen, de winst van het laten fabriceren in China voor de fabrikanten als sneeuw voor de zon. Verder speelt mee dat fabrikanten minder controle hebben over de productie in Azië en dat het label ‘Made in Europe’ steeds vaker een voordeel is. En dan komen daar ook nog de kosten van het transport naar Europa bij.

Uit een onderzoek van PricewaterhouseCoopers bleek vorige maand dat van de 384 onderzochte bedrijven in de euro zone bijna zestig procent op een of andere manier werk heeft teruggehaald. De belangrijkste landen die werk terughaalden waren Italië, Ierland, Duitsland en Spanje. (Bron: Reuters)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief