Chauffeurs voeren actie bij DC Lidl in Heerenveen

738

Ongeveer vijftig chauffeurs hebben dinsdagmorgen tussen twee en zes uur actie gevoerd bij het distributiecentrum van Lidl in Heerenveen. Volgens vakbondsbestuurder Minke Jansma was het goed te merken dat chauffeurs het zat zijn.

‘Velen sloten zich spontaan aan bij de actie van FNV Bondgenoten met lange files en veel vertraging bij de Lidl tot gevolg. De pauze die men gedurende de dag toch niet krijgt, als gevolg van de hoge werkdruk, hebben ze nu maar vooraf genomen.’

Op slot
Sinds de cao-onderhandelingen stukliepen hebben ongeveer 140.000 chauffeurs, loodsmedewerkers, kraanmachinisten en kantoorpersoneel in de Transport en logistiek geen fnvcao. Na de startmanifestatie van de vakbonden op 7 april worden er door het hele land geregeld door chauffeurs acties gehouden. Ze eisen een fatsoenlijk loon en maatregelen tegen verdringing in de sector.

Nul procent
De werkgevers bieden nul procent ruimte voor loonsverhogingen. FNV Bondgenoten eist drie procent loonsverhoging. ‘Jaren van soberheid beginnen de mensen op te breken. Met hetzelfde loon kun je steeds minder kopen en mensen zijn het zat. Drie procent erbij nu betekent in feite koopkrachtbehoud en met minder willen ze niet meer thuiskomen. En wat de chauffeurs ook steekt, is het steeds sneller verdwijnen van vaste banen in de Transport en logistiek. Vaste chauffeurs worden ontslagen en in schijnconstructies vervangen door buitenlandse, spotgoedkope krachten, voor een hongerloon.’

Landelijke actiedag
Bij verschillende transportbedrijven wordt de komende maand nog actie gevoerd, met een landelijke actiedag op 10 mei. (Bron: FNV)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief