Chauffeur manipuleert tachograaf met magneet

848

De politie heeft donderdagavond een 28-jarige vrachtwagenchauffeur uit Buren aangehouden voor fraude met de tachograaf. Hij reed met zijn vrachtauto op de A15 ter hoogte van Vuren. Uit onderzoek bleek dat de tachograaf was gemanipuleerd. De chauffeur had de magneet, waarmee dit was gebeurd, in zijn broekzak verstopt.

politieIn verband met een transportcontrole kreeg de chauffeur een stopteken. Bij controle van de tachograaf bleek dat op bepaalde momenten geen rijtijd was geregistreerd. Dit had onder andere plaatsgevonden bij het oprijden van een weegbrug. De chauffeur wilde niet verklaren hoe dit kon. Hij wilde geen enkele medewerking verlenen aan het onderzoek. Op grond hiervan is de vrachtwagenchauffeur aangehouden.

Inbeslagname vrachtauto
Het onderzoek aan de vrachtauto, die in beslag was genomen, leverde geen bijzonderheden op. Tijdens het verhoor overhandigde de chauffeur aan de medewerker van Transport en Milieucontrole een magneet, die hij uit zijn broekzak haalde. Hij verklaarde dat hij deze magneet had gebruikt om – tijdens het laden – rust te kunnen registreren in de tachograaf. De magneet is in beslag genomen.

Misdrijf en boeterapport
Tegen de chauffeur wordt proces-verbaal opgemaakt voor het niet voldoen aan de vordering om medewerking te verlenen aan het onderzoek, wat als misdrijf staat omschreven. De politie zal voor de manipulatie van de tachograaf een afzonderlijk boeterapport opmaken en zenden aan de Inspectie Leefomgeving en Transport.

twitter