CDA wil weten waarom Franse hardrijders vrijuit gaan

455

De Tweede Kamerleden De Rouwe en Oskam (beiden CDA) willen van minister Opstelten van Veiligheid en Justitie weten waarom Franse hardrijders in Nederland vrijuit gaan omdat met het uitwisselen van gegevens over verkeersboetes tussen Frankrijk en Nederland zaken niet goed geregeld zijn.

De twee willen weten waarom de afgesproken uitwisseling van gegevens niet gelijktijdig gebeurt, waardoor overtredingen door Nederlanders in Frankrijk Opstelten blijft vaag over aanpak ladingdiefstal spookbedrijvenbegaan wel beboet worden en overtredingen door Fransen in Nederland niet. ‘En wat is de reden van de ontstane vertraging, op welke termijn is er een duurzame oplossing en kunt u die oplossing schetsen?, vragen ze zich af.

Intrekken

De Rouwe en Oskam vragen de minister uit te leggen hoe het kan dat Franse overtreders nu toch geen boete ontvangen, gelet op het feit dat de EU-lidstaten hun kentekenregister vóór 7 november 2013 moesten openstellen zodat andere lidstaten de mogelijkheid hebben om de naam- en adresgegevens van buitenlandse kentekenhouders op te vragen die een verkeersovertreding hebben begaan, dat Nederland aan deze verplichtingen heeft voldaan en dat alleen lidstaten die hun kentekenregister eveneens reeds hebben opengesteld het Nederlandse kentekenregister mogen raadplegen. Ze vragen de minister te overwegen de vrijgave van Nederlandse gegevens aan Frankrijk in te trekken zolang er geen sprake is van gelijke aanpak.

Polen

Ook willen de Kamerleden weten wat de stand van zaken en de planning is ten aanzien van afspraken over gegevensuitwisseling met andere landen. ‘Met name ten aanzien van Polen aangezien de meeste overtredingen van buitenlandse automobilisten uit dat land komen.’ (Bron: Tweede Kamer)

Lees ook:
Vaker Franse boetes voor Nederlanders transporteurs

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief