CDA wil opheldering over lekkende goederentrein

862

CDA wil opheldering over lekkende goederentreinHet CDA in Apeldoorn wil van het college van Apeldoorn weten hoe het donderdag 4 juli heeft kunnen gebeuren dat nabij Stroe een goederentrein stil kwam te staan vanwege lekkage van een van de tankwagons, maar dat reeds in Deventer de lekkage was geconstateerd.

‘Maar werd er toestemming verleend om door te rijden om daarmee de dienstregeling niet in gevaar te brengen’, vraagt CDA’er Hans Wegman. ‘Nabij Stroe zag de machinist damp uit de tankwagon komen en heeft de trein stil gezet. Het treinverkeer tussen Apeldoorn en Amersfoort is gedurende een aantal uren die middag gestremd geweest.’

Het CDA heeft hierover de volgende vragen aan het college:

  1. Is het College op de hoogte gesteld van de beslissing, in Deventer genomen, om de trein door te laten rijden? Of heeft dit achteraf plaats gevonden?
  2. Heeft het College in zo’n situatie het recht een vrije doorgang via Apeldoorn te beletten?
  3. Bestaan er protocollen t.a.v. bovengenoemde ogenschijnlijk risicovolle situaties?
  4. Als de inhoud van de wagon een ongevaarlijke stof betrof, om welke reden is dan het treinverkeer stil gelegd  en werd onderzoek in Stroe verricht door medewerkers met speciale kleding?
  5. Is het College bereid, indien zij niet op de hoogte is gesteld  alsnog met de daartoe geëigende instanties contact op te nemen en de raad te informeren m.b.t. het resultaat daarvan?
  6. Is het College bereid bij soortgelijke toekomstige situaties heel snel met de samenleving te communiceren via een persbericht, de gemeentelijke site en Twitter om onnodige verwarring en onrust te voorkomen?

Meer nieuws over spoorvervoer:
België in actie tegen afschaffing spoorsubsidie
Eerste Italiaanse containerterminal bij InlandLinks
Mansveld onderzoekt mogelijkheden Calandbrug
Stijging in internationaal spoorvervoer, binnenlands neemt af
Havenbedrijf Antwerpen richt spooroperator Antwerp Railport op

twitter