CDA wil ook alcoholslot voor beroepschauffeurs

836

Het CDA wil dat ook beroepschauffeurs een alcoholslot opgelegd kunnen krijgen. Kamerlid Sander de Rouwe vindt het een absurd besluit dat ‘gewone’ automobilisten wel een alcoholslot opgelegd kunnen krijgen en beroepschauffeurs niet. Reden voor het CDA om hier Kamervragen over te stellen.

Deze week werd bekend dat voor vrachtwagenchauffeurs een uitzondering gemaakt wordt bij het opleggen van een alcoholslot als straf. Het vrachtwagenrijbewijs blijft geldig en CDA: ‘Wat doet het kabinet voor binnenvaart?’zij krijgen ook geen alcoholslot in hun privéauto. ‘Daarmee is hun straf kennelijk lichter dan die van gewone automobilisten. Dat is de wereld op zijn kop.’

Geen enkel excuus
De Rouwe wil graag weten wat de ingangsdatum is van dit ‘absurde’ besluit en op grond van welke argumenten dit besluit is genomen. ‘Juist van beroepschauffeurs mogen we een bijzondere verantwoordelijkheid vragen als het gaat om alcohol in het verkeer, in werktijd maar ook daarbuiten. Er is geen enkel excuus voor alcohol in het verkeer, ook, of zelfs juist, als het je beroep is om elke dag met zware grote combinaties op onze Nederlandse wegen te rijden.’

In 2016 wel
Staatssecretaris Mansveld deelde die mening met de Rouwe. Maar de Raad van State heeft volgens haar de uitspraak gedaan dat het disproportioneel is om het rijbewijs van vrachtwagenchauffeurs en buschauffeurs af te nemen. Daarom is gekozen voor een tijdelijke oplossing. De kleine groep van vrachtwagenchauffeurs die voor hun beroep afhankelijk zijn van hun rijbewijs krijgen ofwel een educatieve maatregel of een onderzoek om te bepalen of alsnog het rijbewijs ingetrokken moet worden. Het doel is verder om de wet voor 1 januari 2016 zodanig aan te passen dat er ook in een vrachtwagen of bus een alcoholslot ingebouwd kan worden.

Op verzoek van de Rouwe zegde de staatssecretaris toe om alles nogmaals schriftelijk op een rijtje te zetten en dit via een brief naar de Kamer te sturen. (Bron: CDA)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief