CBS: ‘Boycot Rusland raakt exporteurs nauwelijks’

831

Van de bijna 4.000 bedrijven die in 2013 goederen exporteerden naar Rusland, wordt ongeveer tien procent direct geraakt door de Russische goederenboycot. Het gaat hierbij vooral om de groothandel en de voedingsmiddelenindustrie.

Medvedev: ‘We konden niet anders dan ook met sancties komen’Voor slechts een fractie van de direct geraakte exporteurs geldt dat de exportwaarde van de geboycotte goederen meer dan de helft betreft van hun totale export. In 2013 was dit aandeel exporteurs zes procent. Voor meer dan driekwart van de direct geraakte exporteurs komt de boycot minder hard aan omdat het aandeel van de geboycotte goederen minder dan 25 procent van hun totale export is. Bovendien geldt in algemene zin dat de exportwaarde voor veel van deze bedrijven slechts een deel van hun totale omzet is.

Andere bedrijven

De boycot treft ook indirect bedrijven. Omdat ruim negentig procent van de geboycotte goederen in Nederland worden geproduceerd, zijn de sancties niet alleen voelbaar bij bedrijven die direct handelen met Rusland. Aangezien de landbouw het begin van de productieketen is van de meeste geboycotte goederen, voelen ook bedrijven in de agrarische sector en de transportsector de pijn van het Russische importverbod voelen. (Bron: CBS)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief