BV Nederland moet bij invoering ERTMS niet wiel uitvinden

590

Nederland moet bij de invoering van ERMTS voorop blijven lopen, maar niet helemaal in de voorhoede. Door daar net wat achter te blijven, worden volgens marktpartijen kinderziektes door andere partijen opgelost maar loopt Nederland wel genoeg voorop om concurrerend te blijven.

ERTMS is de nieuwe Europese standaard voor traffic management en treinbeveiliging. Het biedt voordelen op het gebied van veiligheid en interoperabiliteit. Daarnaast kent ERTMS potentiële voordelen op het gebied van capaciteit, snelheid en betrouwbaarheid. ERTMS betekent een kans om de spoorsector een kwaliteitsprong te laten maken dankzij meer en geavanceerde ICT/besturing.

BV Nederland moet bij invoering ERTMS niet wiel uitvindenWiel uitvinden
Volgens de marktpartijen heeft de BV Nederland de neiging het wiel voortdurend opnieuw uit te vinden. ‘Maar kijk eerst eens meer naar ervaringen van anderen. Dat is zowel voor de kennis- als concurrentiepositie van de Nederlandse ingenieursbureaus van belang.’

De marktpartijen noemen nog een aantal kritische succesfactoren:
– Ontwikkel een overall visie op het spoor, die verder gaat dan de implementatie van ERTMS. Een integrale kijk is noodzakelijk;
– Voorkom wildgroei aan verschillende systemen resulterend in een lappendeken;
– Een solide versiebeheer management, issuemanagement, configuratiemanagement en safety management is essentieel;
– Waarborg een longterm commitment van partijen;
– Decompliceer het spoorsysteem;
– Gebruik van simulaties om zaken te testen.

Tien jaar
De invoering van ERTMS duurt tenminste tien jaar. Het systeem ontwikkelt zich ondertussen verder. Het is belangrijk om aandacht te houden voor het spanningsveld tussen “proven technology” enerzijds en nieuwe ontwikkelingen anderzijds. Daarvoor moet in het project passend aandacht worden gevraagd. Recent voerde ProRail met marktpartijen een proof of concept uit en daarbij ontwikkelpunten geconstateerd. (Bron: Ministerie I&M)

Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief en maak kans op een iPad mini

Volg TotaalTrans op Twitter