Burgemeester Aboutaleb opent Cruise Terminal Rotterdam

812

ROTTERDAM – Burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft donderdag de vernieuwde Cruise Terminal in Rotterdam geopend. Hij deed dat samen met Ronald Paul, COO Havenbedrijf Rotterdam.

De monumentale Cruise Terminal Rotterdam is gerenoveerd en daarbij geheel gemoderniseerd. Daardoor is de terminal klaar voor de toekomst; gereed om ’s werelds grootste cruiseschepen te ontvangen en de groei van het aantal aankomsten te accommoderen. In 2016 verdubbelt het aantal ‘calls’ van cruiseschepen naar ruim 60 bezoeken.

Cruise 1 (17)kopieOasis of the Seas

De gemeente Rotterdam is eigenaar van de historische passagiersterminal van de Holland Amerika Lijn. In 2011 verwierf het gebouw de status van rijksmonument. De belangrijkste ingrepen zijn de vernieuwing van de stalen gevelkozijnen, nieuwe beglazing, het aanbrengen van dakisolatie, de uitbreiding van de inpandige bagageruimte, de installatie van een nieuwe passagiersbrug, het aanbrengen van nieuwe vloeren en de realisatie van een extra bagageruimte op de kade met daarboven een terras. ‘We zijn begonnen met de installatie van de passagiersbrug en de inpandige passagiersruimte. Die moesten in september 2014 gereed zijn voor de aankomst van de ‘Oasis of the Seas’, het grootste cruiseschip ter wereld. Dat is gelukt’, aldus Ronald Paul.

Band aanhalen

De renovatie en modernisering van Cruise Terminal Rotterdam past in het beleid van het Havenbedrijf en de gemeente Rotterdam om de band tussen stad en haven aan te halen en het Rotterdamse bedrijfsleven te laten profiteren van de Rotterdamse cruisehaven. ‘De aankomst van een cruiseschip in het centrum van Rotterdam is iedere keer weer een fascinerende belevenis. Het is goed voor de band tussen stad en haven maar bovendien ook goed voor de economie van de stad. Nu Rotterdam internationaal hoog op de lijstjes staat, is het voor de toeristen ook steeds interessanter de stad te verkennen’, aldus burgemeester Aboutaleb.

Monumentaal karakter

Voor de gemeente was de vernieuwing van de monumentale gevel een groot aandachtspunt. Het originele uiterlijk hiervan moest na renovatie zo veel mogelijk terugkeren. Dit is gelukt door het ontwerpen van nieuwe stalen profielen en het aanbrengen van monumentaal glas voorzien van een akoestische folie. Het monumentale karakter komt tevens terug in het karakteristieke schilderwerk. Op basis van een historisch kleur- en materiaalonderzoek heeft TomDavid Architecten gekozen voor kleurstellingen die refereren aan de staat van het gebouw begin jaren vijftig. De publiek toegankelijke galerij aan de Maaszijde is voorzien van een nieuwe vloerafwerking waarin door de architecten op subtiele wijze een nieuwe gevelverlichting is geïntegreerd. De monumentale bogen zullen voortaan ook ‘s nachts onderdeel zijn van de markante skyline van de Wilhelminapier.

Stad en haven

Gemeente Rotterdam en Havenbedrijf Rotterdam investeerden gezamenlijk zeven miljoen euro in de verbetering van het gebouw en de kade. De gemeente nam het casco voor haar rekening, het Havenbedrijf de cruise gerelateerde zaken en het interieur. Het projectmanagement werd bij het Havenbedrijf ondergebracht. Belangrijk gegeven was dat tijdens de verbouwing de terminal volledig in gebruik bleef als zowel cruiseterminal (voor de scheepsbezoeken van 2014) alsook voor de geplande evenementen, congressen en beurzen. Begin mei 2015 werden de werkzaamheden binnen het taakstellend budget opgeleverd.

Exploitatie

Met de ms Rotterdam als zeer regelmatige gast ontvangt Cruise Port Rotterdam in 2015 zo’n 40 cruiseschepen. Vanaf mei 2016 is de terminal ook de thuishaven van de Aida Prima en zal het aantal aankomsten groeien tot ruim 60 per jaar. Cruise Port Rotterdam gebruikt de terminal ook voor doopceremonies van schepen. Op andere dagen huurt de Dudok Groep de terminal voor feesten, congressen en beurzen. Ook het vermaarde Café Rotterdam is in het gebouw gevestigd. (Bron: haven Rotterdam/Foto: Danny Cornelissen/Portpictures)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief