Brussel onderzoekt illegale staatssteun aan zeehavens

563

Brussel onderzoekt of verschillende Europese landen zich schuldig maken aan illegale staatssteun aan zeehavens. Dit antwoordde de Europese Commissie op schriftelijke vragen van Corien Wortmann, Europarlementslid van het CDA.

‘Het antwoord van de Europese Commissie toont dat mijn vermoedens kloppen: havens in heel Europa ontvangen op allerlei manieren (belasting)voordelen’, aldus Wortmann.

Winstbelasting
Wortmann vindt dat Nederland nog even moet wachten met het invoeren van winstbelasting op havens, wat de Europese Commissie had geëist. ‘Verplichte invoering van de Brussel onderzoekt illegale staatssteun aan zeehavensvennootschapsbelasting ondermijnt de concurrentiepositie van de Nederlandse havens ten opzichte van Hamburg en Antwerpen. Want daar is die belasting niet.’

De winstbelasting kan de Rotterdamse en Amsterdamse haven tot wel 25% van hun winst kosten. ‘Het is bijzonder oneerlijk dat Nederland niet langer haar zeehavens zou mogen vrijstellen van vennootschapsbelasting, terwijl andere EU-landen op veel kwalijker wijze nog hun havens bevoordelen. De Europese Commissie moet streven naar een gelijk speelveld. Het moet dus eerst in andere lidstaten schoon schip maken voordat Nederland kan worden aanpakt.’

Nieuwe regels
Volgend jaar komt de Europese Commissie met nieuwe staatssteunregels, die ook voor zeehavens gelden. ‘Als dan de onderzoeksresultaten over staatssteun voor zeehavens bekend zijn, kan de Europese Commissie altijd nog bekijken of vennootschapsbelasting op Nederlandse zeehavens nodig is.’ (Bron: CDA)

Lees ook:
Schultz: ‘Staatssteun buurlanden benadeelt Nederlandse havens’
Haven Rotterdam wil gelijk speelveld voor zeehavens
Antwerpen kritisch over rapport oneerlijke concurrentie havens
Vlaamse overheid geeft geen ongeoorloofde staatssteun aan havens

Volg TotaalTrans op Twitter