Brandbrief over spoorveiligheid

869

DORDRECHT – Negentien gemeenten hebben samen met de provincies Noord-Brabant, Limburg en Zuid-Holland en de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant, een brandbrief hebben gestuurd aan staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu over de veiligheid op het spoor.

ProRail en NS blikken terug op treinbotsing bij TilburgAanleiding voor de brief is de aanrijding tussen een personentrein en goederentrein met gevaarlijk stoffen op vrijdag 6 maart in Tilburg. Dit ongeval bevestigt de zorgen die de gemeente Dordrecht heeft over de veiligheid van spoorvervoer van gevaarlijke stoffen door dichtbevolkt gebied en laat de noodzaak zien om hier aandacht voor te blijven vragen.

Zorgen

Dordrecht maakte met het ministerie afspraken over maatregelen aan het spoor waarmee incidenten zoals in Tilburg worden voorkomen. Deze maatregelen worden de komende jaren uitgevoerd.

Ondanks deze afspraken heeft de gemeente Dordrecht zich aangesloten bij het initiatief van de gemeente Tilburg om een brief naar het Rijk te sturen. Daarin spreken de ondertekenaars ernstige zorgen uit over de veiligheid van de Brabantroute, die Rotterdam met het Duitse Ruhrgebied verbindt. Ze eisen garanties voor de veiligheid.

Omleidingsroute

De Brabantroute is één van de omleidingsroutes voor goederenvervoer en vervoer van gevaarlijke stoffen tijdens de werkzaamheden aan de Betuweroute. In april starten werkzaamheden om de Betuweroute beter aan te laten sluiten op het Duitse spoornetwerk. Deze werkzaamheden duren tot 2022. Tijdens die werkzaamheden is de Betuweroute gedurende korte en langere periodes niet of minder beschikbaar. In die periodes rijden er meer goederentreinen over de Brabantroute en dus door dichtbevolkte gebieden als Dordrecht. Dit is voor gemeente Dordrecht reden om blijvend veel aandacht te vragen voor veiligheid op en rond het spoor.

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief