Bouwvergunningen derde spoor Emmerich-Oberhausen eind 2014 rond

654

De bouwvergunningen voor het derde spoor Emmerich-Oberhausen zijn naar verwachting in 2014 rond. Dit blijkt uit een brief van staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu aan de Tweede Kamer.

Bouwvergunningen derde spoor Emmerich-Oberhausen eind 2014 rondOp 23 april is met Minister Ramsauer gesproken over het derde spoor op het traject Emmerich- Oberhausen. Uit dat onderhoud blijkt dat in Duitsland de planningsfase bijna is afgerond. Mansveld meldt in haar brief dat voor de start van de uitvoeringsfase een tweetal voorwaarden aan de orde is:

1. Verkrijging Baurecht, dat wil zeggen het verkrijgen van de benodigde bouwvergunningen voor de 12 deelstukken waarin het traject is opgesplitst. Op dit moment zijn 10 trajecten in procedure. Het moment van afronden van deze procedures is, gezien de beroepsmogelijkheden, niet volledig voorspelbaar, maar Duitsland gaat er vanuit dat in 2014 het Baurecht verkregen kan worden.
2. Overeenstemming over de uiteindelijke kostenverdeling van de aanleg. Het Bondsministerie van Verkeer, de deelstaat Nordrhein Westfalen en de Deutsche Bahn dragen elk ongeveer 1/3 van de kosten (ca 1,3 mld euro). Mogelijk ontstaan meerkosten doordat in de vergunningsprocedures afspraken worden gemaakt over aanvullende maatregelen, zoals bijvoorbeeld ter vermindering van de geluidshinder. De kostenverdeling wordt uiteindelijk vastgelegd in een financiële overeenkomst (Finanzvereinbarung) tussen het Bondsministerie, de deelstaat en de Deutsche Bahn. De overeenkomst zal nog dit jaar worden getekend. Minister Ramsauer heeft aangegeven zich in te spannen dit nog voor de Duitse verkiezingen in september te realiseren.

Bron: RailCargo