Bouwers gaan gewoon door met uitbreiding van Panamakanaal

471

De bouwers aan de uitbreiding van het Panamakanaal gaan gewoon door met hun werk. Het constorium meldt dit na eerdere berichten dat het werk is stilgelegd.

Het consortium Grupo Unidos por el Canal (GUPC) bestaat uit het Spaanse Sacyr, het Belgische Jan De Nul en het Italiaanse Salini-Impregilo. Ze zeggen meer dan zeventig procent van het project klaar te hebben, maar hebben nu een tekort van 1,6 miljard dollar.

Bouwers gaan gewoon door met uitbreiding van PanamakanaalDe onderhandelingen over wie verantwoordelijk is voor het tekort van 1,6 miljard dollar liepen onlangs stuk. ACP wil als beheerder van het Panamakanaal dat de bouwers opdraaien voor de overschrijding van het budget. Het consortium vindt dat de kanaalbeheerder moet opdraaien voor het tekort. De kosten zijn hoger vanwege een hogere kwaliteit cement dat de kanaalbeheerder eiste.

Honderd jaar
Het Panamakanaal bestaat dit jaar precies honderd jaar. Het schip dat op 15 augustus 1914 als eerste het kanaal door voer, was het Amerikaanse stoomschip Ancon.
Het Panamakanaal is 81 kilometer lang en verbindt de Caraïbische Zee met de Grote Oceaan. De aanleg van het kanaal was belangrijk omdat de schepen vanaf die tijd niet langer helemaal om Zuid-Amerika hoefden te varen.

Failliet
De Fransman Ferdinand de Lesseps wilde rond 1879 een kanaal zonder sluizen aanleggen voor budget van 1,2 miljard Franse frank. Het lukte de Fransman om het geld bij elkaar te krijgen en in 1881 ging de eerste spa de grond in. In 1884 waren ongeveer 20.000 man bezig met de aanleg van het kanaal. Drie jaar later besloten de aannemers toch vijf sluizen in het kanaal aan te leggen. In 1889 zou het kanaal opgeleverd moeten worden, maar in dit jaar werd de bouwer failliet verklaard en kwam de bouw stil te liggen.

Amerikanen
In 1904 namen de Amerikanen de aanleg van het kanaal over. Met stoomgraafmachines werd tot 1914 ruim 170 miljoen kubieke meter grond verplaatst. Op 15 augustus 1914 vaart het Amerikaanse stoomschip Ancon dan als eerste schip door het kanaal.
Op 31 december 1999 wordt het Panamakanaal overgedragen aan de Panamakanaalautoriteit (ACP). (Bron: Salini-Impregilo)

Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief van TotaalTrans

Volg TotaalTrans op Twitter