Bouw nieuw windpark Borkum Riffgrund II van start

5186
Het installatieschip Vole au Vent van de Jan de Nul groep kreeg een speciale offshore heihamer. (Foto Jan de Nul Groep)

EEMSHAVEN In de Groninger Eemshaven is begonnen met de bouw van het nieuwe windpark Borkum Riffgrund II, dat in het Duitse deel van de Noordzee verrijst. Het park bestaat uit 56 MHI Vestas 8 MW windturbines, geïnstalleerd op 36 monopile fundaties en 20 jacket fundaties.

Het windpark ligt op 38 kilometer van het Duitse Waddeneiland Borkum en volgens planning is het in 2019 operationeel. Jan de Nul voert de logistieke werkzaamheden uit vanaf de Wagenborg terminal aan de Julianahaven. Voor het slaan van de funderingspalen van dit windpark zet de Jan de Nul Groep namelijk een speciale offshore heihamer in. Deze is de laatste tijd opgebouwd op de zware lading kade aan de Beatrixhaven. Onlangs was de opbouw voltooid en takelde Wagenborg Nedlift in samenwerking met Jan de Nul deze grote hydraulische offshore heihamer aan boord van het installatieschip Vole au Vent.

Integrated Monopile Installer maakt werken in slechter weer mogelijk

IHC IQIP ontwikkelde de heihamer, de zogenaamde Integrated Monopile Installer, om de onderwaterwereld te beschermen tijdens het heien. Dit systeem installeert monopiles binnen de huidige geluidsnormen, inclusief de normen voor Duitse offshore wind projecten. Daarnaast kan de Integrated Monopile Installer in verschillende en slechtere weersomstandigheden dan voorheen gebruikt worden en bezit het verschillende functies die de installatietijd reduceren en de monopiles op een efficiënte manier installeren.