Boskalis en Mammoet bergen autocarrier Baltic Ace (+ video)

917

Rijkswaterstaat heeft de opdracht voor de berging van het wrak van de autocarrier Baltic Ace gegeven aan de bergingscombinatie Boskalis Nederland/Mammoet Salvage. Dit jaar start de berging met het verwijderen van de stookolie aan boord.

Volgend jaar wordt het wrak in delen gezaagd en geborgen. Uiterlijk 31 december 2015 moet het wrak volledig van de Noordzeebodem zijn verwijderd, zodat het scheepvaartverkeer weer vlot en veilig richting de Rotterdamse haven kan varen en er geen schadelijke stoffen uit de lading van het schip in zee kunnen vrijkomen.

35 meter diep
Op 5 december 2012 vond op de Noordzee een aanvaring plaats tussen autocarrier Baltic Ace en containerschip Corvus J op ongeveer 65 kilometer van Goeree-Boskalis en Mammoet gaan autocarrier Baltic Ace bergenOverflakkee. De Baltic Ace zonk direct. Van de 24 bemanningsleden overleefden 13 het ongeluk. Het wrak ligt in een druk bevaren route richting de Rotterdamse haven en vormt daarmee een gevaar voor de overige scheepvaart.

Het 148 meter lange wrak ligt op 35 meter diepte, midden in een van de drukst bevaren scheepvaartroutes ter wereld. Het wrak hindert een veilige en snelle doorvaart van de 16.000 schepen die hier jaarlijks passeren. Ook kan de lading, onder andere zo’n 540.000 liter stookolie en ruim 1400 auto’s aan boord, een bedreiging voor het milieu vormen. Het wrak wordt daarom volledig geborgen.

Berging in delen
De berging vindt in fases plaats. Als eerste wordt de stookolie verwijderd. Door de gestolde stookolie te verhitten, is deze eenvoudiger weg te pompen. Gezien de vaak ruige (weers)omstandigheden op zee tijdens de wintermaanden, wordt de berging van het scheepswrak naar verwachting in voorjaar/zomer 2015 uitgevoerd. Het wrak wordt in delen geborgen. Eerst wordt het schip in een aantal grote stukken gezaagd, volgens dezelfde zaagmethode als bij de berging van de Tricolor. Grote drijvende hijskranen (bokken) halen vervolgens de wrakdelen inclusief de lading auto’s omhoog en plaatsen deze delen op pontons, waarna ze afgevoerd worden voor sloop aan land. (Bron: RWS)

Lees ook:
Politie identificeert twee opvarenden Baltic Ace
Belastingbetaler draait op voor berging autocarrier Baltic Ace
Gezonken autocarrier Baltic Ace lekt geen olie meer
Kosten wrakopruiming vaker te verhalen op scheepseigenaren

Volg TotaalTrans op Twitter