Boskalis en KOTUG bundelen Europese havensleepdiensten

489

PAPENDRECHT – Boskalis en KOTUG International hebben een Memorandum of Understanding (MoU) getekend om hun Europese havensleepdiensten gezamenlijk voort te zetten. Hiervoor zal een 50/50 joint venture worden opgericht met inbreng van de Europese havensleepactiviteiten van SMIT, een dochter van Boskalis, en de Europese havensleepactiviteiten van KOTUG.

Boskalis en KOTUG bundelen Europese havensleepdienstenDe reikwijdte van de samenwerking beslaat enerzijds de Belgische en Nederlandse havensleepdiensten van SMIT, en anderzijds die van KOTUG in Duitsland, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Door de combinatie ontstaat een leidende dienstverlener van havensleepdiensten in Noordwest-Europa. Gezamenlijk worden elf havens in vier landen bediend met een vloot van ruim zestig sleepboten. De totale omzet bedraagt circa 150 miljoen euro en de samenvoeging zal naast operationele synergievoordelen, de gecombineerde marktposities in belangrijke mate versterken.

Strategie

Met deze combinatie wordt wat betreft Boskalis, de afrondende stap gezet in de strategie van Boskalis om de harbour towage activiteiten te concentreren in regionale partnerships, zoals eerder is gebeurd met Smit Lamnalco, Keppel SMIT en recent SAAM SMIT. ‘Door het bundelen van krachten ontstaan kansen op zowel kosten- als marktsynergieën en wordt een efficiëntere kapitaalsstructuur mogelijk.’

Honderd miljoen

Met de voorgenomen transactie verwacht Boskalis bijna 100 miljoen euro in contanten vrij te spelen, primair door de herfinanciering van de activiteiten. ‘De uitvoering van de MoU zal plaatsvinden nadat is voldaan aan de gebruikelijke voorwaarden, waaronder een boekenonderzoek en goedkeuring van de toezichthouders in de betreffende landen waarop de joint venture betrekking heeft en in goed overleg met de medezeggenschap.’ (Bron: Boskalis)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief