Vakbonden voeren actie tegen salarisverlaging Viking Cruises

386

AMSTERDAM – Nautilus International heeft vorige week samen met een delegatie van de Belgische vakbond ACV-Transcom in Amsterdam actie gevoerd tegen het personeelsbeleid van Viking River Cruises. Het bedrijf zou de salarissen van de varenden met vijftien procent hebben verlaagd.

Bonden voeren actie tegen personeelsbeleid Viking CruisesViking River Cruises is een grote internationale onderneming actief in de toeristische sector. Hun rivercruiseschepen doorkruisen heel Europa en stellen meer dan 600 varenden te werk. Maar volgens de bonden is genoeg is niet genoeg. ‘Ze willen hun winst nog meer opdrijven door eenzijdige loonsverlagingen door te voeren. Midden januari kregen de medewerkers te horen dat ze de volgende dag niet meer in Zwitserse Franken, maar in euro’s zouden uitbetaald worden. Bovendien zou de omzetting gebeuren aan tarieven van een half jaar geleden. Omdat de Zwitserse Frank de laatste maanden sterk was gestegen, kwam dit neer op een netto-inlevering van vijftien procent. Werknemers die protesteerden werden op staande voet ontslagen. Het was dus zonder job vallen of slikken.

‘Dubieuze praktijken’

De directie van Viking River Cruises weigerde elk gesprek met een vakbond. Op 25 maart werden acht nieuwe grote passagiersschepen gedoopt met een schare internationale gasten en klanten. ‘Dit was het juiste moment om actie te voeren en ons ongenoegen te laten blijken over deze dubieuze praktijken. Met afgevaardigden uit België, Nederland, Duitsland, Frankrijk, Zwitserland, Verenigd Koninkrijk en Kroatië hebben wij, tot ergernis van de directie, onze stem laten horen en de vele gasten geïnformeerd met onze pamfletten.’ (Bron: ACV-Transcom)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief