Boetes tachograaffraude omhoog

791

De boetes voor fraude met de tachograaf in het vrachtverkeer gaan vanaf 31 mei fors omhoog. Werkgevers die hun werknemers de arbeids- en rusttijden laten overtreden, kunnen rekenen op een boete van 4.400 euro. Voorheen was de boete 1.300 euro of 2.200 euro. Voor de chauffeur die als werknemer werkt, is de boete verhoogd van 550 euro naar  1.500 euro.

Afgelopen jaar bleek uit gerichte inspecties van de Inspectie Leefomgeving en Transport op manipulatie dat ongeveer 20% van de bestuurders met de EVO gematigd positief over ‘slimme tachograaf’ registratie van rij- en rusttijden knoeiden. De aanscherping van het sanctiebeleid moet bedrijven en chauffeurs stimuleren tot een betere en juiste registratie van de arbeids- en rusttijden.

Diverse methodes
In de praktijk is gebleken dat er diverse methodes worden gebruikt om de registratie van de arbeids- en rusttijden te manipuleren. ‘Hierdoor komt niet alleen de veiligheid, gezondheid en welzijn van de chauffeurs in gevaar, maar ook de verkeersveiligheid. Ook leidt fraude met de tachograaf tot oneerlijke concurrentie. Een transportbedrijf dat zich niet aan de regels houdt, kan meer omzet maken dan een transportbedrijf dat de regels wel nauwkeurig in acht neemt. De boetebedragen voor alle overtredingen die een controle op de naleving van de arbeids- en rusttijden frustreren, gaan fors omhoog.’ (Bron: ILT)

Lees ook:
Bijna zestig procent chauffeurs in overtreding met tachograaf
Chauffeurs sjoemelen met de tachograaf
Chauffeur manipuleert tachograaf met magneet

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief