‘Boete van 30.000 euro voor rusten in truck is onacceptabel’

1162

De International Road Union (IRU) wil dat Europa komt met duidelijk richtlijnen voor vrachtwagenchauffeurs die hun rusttijd doorbrengen in de cabine. Volgens de IRU loopt het de spuigaten uit met landen die allemaal hun eigen regels invoeren, ook voor het beschermen van de eigen markt.

In Frankrijk kan een transportbedrijf waarvan een chauffeur de wekelijkse rust in de cabine doorbrengt een boete krijgen van 30.000 euro of één jaar gevangenisstraf. ‘Boete van 30.000 euro voor slapen in cabine is onacceptabel’Voor hetzelfde vergrijp bepaalde België de boete eerder al op 1.800 euro.

Onterechte boetes

De IRU krijgt volgens eigen zeggen steeds meer meldingen binnen van onterechte boetes voor vrachtwagens die niet staan geregistreerd in het land waar de controle plaatsvond. De IRU beschouwt dit als een aanwijzing dat de lidstaten in toenemende mate strenger handhaven om hun nationale markten te beschermen. Deze praktijken gaan volgens de IRU volledig in tegen de beginselen van het EU-recht.

EU-gedelegeerde Michael Nielsen van de IRU vindt de boetes onacceptabel. ‘De EU-wetgeving is onduidelijk over de wekelijkse rusttijd in het voertuig. Samen met het feit dat de EU het niet vindt gaan om een ernstig vergrijp, zijn deze aangekondigde straffen volstrekt onaanvaardbaar. De lidstaten zijn gediend met duidelijke EU-wetgeving en dient deze te handhaven op een efficiënte, niet-discriminerende manier door straffen die in verhouding staan tot het niveau van het vergrijp.’ (Bron: IRU)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief