Boeing bouwt grote drone voor ladingtransport

1077
De CAV weegt ruim 317 kilo en meet zo’n 4,60 bij 5,50 meter. Het maximale gewicht wat het vliegmachientje kan dragen is 225 kilo. (Foto Boeing)

CHICAGO Vliegtuigfabrikant Boeing heeft een prototype gebouwd van een grote drone die lading kan vervoeren. De vliegtuigbouwer spreekt van een ‘onbemand luchtvaartuig dat een blik geeft in het luchtvaart van de 21sste eeuw.

Boeing spreekt overigens niet van een drone, maar van een ‘electric vertical-takeoff-and-landing (eVTOL)’ en een onbemand ‘cargo aerial vehicle’ (CAV). De ingenieurs van Boeing wisten het prototype in drie maanden te bouwen. De CAV weegt ruim 317 kilo en meet zo’n 4,60 bij 5,50 meter. Het maximale gewicht wat het vliegmachientje kan dragen is 225 kilo. De vier poten houden de ‘drone’ zelf ongeveer 1,2 meter boven de grond. Het toestel is uitgerust met acht tegengesteld draaiende schroefbladen.

Boeing meldt dat de technologie nieuwe mogelijkheden biedt ‘voor het leveren van tijdgevoelige en hoogwaardige goederen, het uitvoeren van autonome missies in afgelegen of gevaarlijke omgevingen en andere toepassingen’.