Binnenvaarttankers kunnen zich digitaal aanmelden bij terminals

430

Binnenvaarttankers kunnen zich voortaan bij verschillende Nederlandse terminals vooraf digitaal aanmelden via UAB-Online. De initiatiefnemers presenteerden de UAB-Online website onlangs aan deelnemende schippers, tankterminals en belangenorganisaties. Op dit moment melden zich al 600 binnenvaartschepen digitaal aan via de website.

Via de website UAB-Online (Uniform Aanmelden Barges) kunnen binnenvaarttankers en raffinaderijen en tankterminals informatie uitwisselen over de verwachte aankomsttijden van de schepen en over verwachte wacht- en laad/lostijden.

Binnenvaarttankers kunnen zich digitaal aanmelden bij terminalsHet initiatief voor de ontwikkeling van UAB-Online kwam van de VNPI (Vereniging Nederlandse Petroleum Industrie), en vond in Zeeland zoveel draagvlak dat hier een pilotproject is ontstaan. Dit project heeft met name door deelname van Zeeland Refinery en de binnenvaartsector geleid tot de huidige website.

Voordelen voor gebruikers
Het vooraanmelden via internet levert voor alle betrokken partijen voordelen op. Voor binnenvaartschippers is digitaal aanmelden eenvoudiger en maakt het fysiek aanmelden bij een tankterminal overbodig. Bovendien krijgen ze van aangesloten terminals feedback over de verwachte wachttijden. Met deze informatie kan een schipper zijn reis beter en efficiënter plannen.

De vooraanmeldingen in UAB-Online geven tankterminals eerder en beter inzicht in de te verwachten schepen. Met dat inzicht kunnen ze hun steigerplanning optimaliseren en daarmee hun efficiency verhogen. Havens kunnen de informatie uit UAB-Online op hun beurt gebruiken om hun ligplaatsenbeleid te optimaliseren.

Ambitie
Advisor ICT Solutions ontwikkelde samen met Nefkens Advies de UAB Online website. Directeur Eric van ’t Boveneind van Advisor ICT wil samen met ketenpartners te investeren in nieuwe diensten in UAB-Online. ‘Digitale informatiediensten die het samenwerken binnen de scheepvaart makkelijker maken en dus ook goedkoper en efficiënter. We denken hierbij bijvoorbeeld aan de verdere integratie van UAB-informatie in operationele processen, integratie met port community systemen en koppelingen met binnenmaat software.’

Kosten
UAB-Online is een internetapplicatie voor een vast maandbedrag. De hoogte van het maandbedrag is afhankelijk van de door gewenste responsetijden van de ServiceDesk en bedragen tussen de 550 en 950 euro per maand. (Bron: UAB-Online)

Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief en maak kans op een iPad mini

Volg TotaalTrans op Twitter