Binnenvaart vervoert nieuwe dak Havenbedrijf Antwerpen

503

De volgende dagen en weken wordt het eerste deel van de stalen constructies, bestaande uit zes grote panelen, van het nieuwe hoofdkantoor van het Havenbedrijf Antwerpen geïnstalleerd. Per binnenschip werden de onderdelen tot aan de werf geleverd.

De onderdelen voor het atriumdak en de kolommen werden de voorbije maanden gemaakt in een atelier van Victor Buyck Steel Construction in Wondelgem. Het gaat om zes panelen, waarvan de zwaarste 24 ton weegt, en 4 kolommen, waarvan de grootste 66 ton weegt en 40 meter lang is. Eens uitgeladen worden ze via speciale transportkarren tot aan de kraan gereden. De kraan tilt ze dan over het bestaande gebouw tot in het Binnenvaart vervoert nieuwe dak Havenbedrijf A’werpenatrium. Ook al gaat het over enorme stukken, het is een zeer minutieus werk. Voor sommige delen is er tijdens de hijsoperaties slechts enkele centimeters speling aan weerszijden, andere delen moeten schuin ingehesen worden om niet te botsen met de bestaande dakgoten.

Werf tot dusver
De site aan kaai 63 heeft de afgelopen maanden een gedaantewisseling ondergaan. De ruwbouw van de ondergrondse parking is klaar, momenteel wordt er gewerkt aan de inrit van de parking. De centrale kern op de binnenkoer van het bestaande gebouw, een van de twee betonnen steunconstructies van de nieuwbouw, is eveneens klaar. Van de betonnen voorpoot, de tweede steunconstructie, zijn de eerste twee van vijf fases gestort. De voorbereiding van de derde stortfase is aan de gang. En als de ruwbouwwerken in het bestaand gebouw zijn afgerond, start de montage van de speciale technieken op en wordt ook de binnenkant gerestaureerd en verder afgewerkt.

Arbitrageprocedure
De werken voor de realisatie van het nieuwe hoofdkantoor van het Havenbedrijf gingen in september 2012 van start. Gaandeweg rees er een conflict tussen de onderaannemer die verantwoordelijk is voor de staalconstructie en het ontwerpteam. Het conflict gaat over de dimensionering van de staalknopen die in het ontwerp voorkomen, waardoor de hoeveelheid staal die nodig is om deze knopen te realiseren, kan worden beïnvloed. Aangezien beide partijen niet tot een overeenkomst kwamen, werd de contractueel voorziene arbitrageprocedure opgestart. Ondertussen worden de werken op de werf onverkort verdergezet. (Bron: Havenbedrijf Antwerpen)

Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief en maak kans op een iPad mini

Volg TotaalTrans op Twitter