BLN: ‘Binnenvaart moet laten zien wat ze in haar mars heeft’

790

HILVERSUM – ‘De binnenvaart moet laten zien wat ze in haar mars heeft, dan willen vanzelf partijen de binnenvaart vanzelf ondersteunen.’ Dat zei directeur Hester Duursema van Binnenvaart Logistiek Nederland-Koninklijke Schuttevaer maandag in het radioprogramma van BNR Nieuwsradio.

Hester Duursema wil met BLN meer inspelen op behoefte ledenIn een half uur durend interview ging Duursema in op de rol van banken ten aanzien van de ontstane overcapaciteit, het introduceren van groene motoren op basis van meetgegevens in plaats van het voorschijven van motoren, het imago van de binnenvaart en de dossiers Duits minimumloon, Binnenvaart Kredietunie Nederland (BKN) en het Zero Incidents Platform.

Geen idee

Duursema praat onder meer over de crisis en de overcapaciteit in de binnenvaart en de rol van de banken. ‘Lading is door de crisis weggevallen en er is veel bijgebouwd, voornamelijk grotere schepen. En we wisten niet goed hoeveel nieuwbouw er aan kwam. Ook de CCR had nauwelijks of geen idee. Maar nu krabbelt de droge lading weer omhoog, daar zie je positieve tendens. In de tankvaart zie je een verschuiving van lading. Daarop had de winning van schaliegas in de Verenigde Staten invloed, maar ook is er veel opslag aan de wal gebouwd. Er zijn dus genoeg tankers. Een een shakeout werkt lastig. Want bij faillissement komt een schip tegen een lagere waarde in de markt. Dat zorgt voor een vicieuze cirkel naar beneden. Je kan dat voorkomen door een schip aan de ketting te leggen of te slopen. Anders gaat de hele binnenvaart door het putje.’

Luister het hele interview

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief