Binnenvaart kan LNG bunkeren in haven van Amsterdam

812

Binnenvaartschepen kunnen LNG (liquefied natural gas) bunkeren in de haven van Amsterdam. Het schip Greenstream was donderdag de eerste die aan de kade van de Amerikahaven aanmeerde voor het bunkeren van LNG.

Havenbedrijf Amsterdam heeft de ‘Groene kade’ in de Amerikahaven zodanig ingericht dat er veilig vanuit een tankwagen naar een binnenvaart- of klein zeeschip kan worden gebunkerd. LNG is een schonere brandstof die veelbelovend is als alternatieve scheepsbrandstof.

Binnenvaart kan LNG bunkeren in haven van AmsterdamEr varen op dit moment in Nederland twee schepen op 100% LNG, de Greenstream en de Greenrhine, en één schip -de Argonon- op zogenaamde dual fuel techniek (LNG en gasolie gemengd). Er zijn er meer schepen in aanbouw. Met LNG als brandstof is de winst voor het milieu groot, de vaartuigen stoten tot 25% minder CO2 uit, tot 80% minder NOx, tot 100% minder SO2 en eveneens tot 100% minder roet en fijnstof dan de gangbare schepen in de binnenvaart.

Bio-LNG
‘Havenbedrijf Amsterdam zet volop in op het stimuleren van schonere brandstoffen, waaronder LNG’, zegt COO Koen Overtoom van Havenbedrijf Amsterdam. ‘Als energiehaven dragen wij graag bij aan vergroening van scheepsbrandstoffen. Samen met onze partners ontwikkelen wij momenteel plannen om groen gas om te zetten naar het nog schonere bio-LNG, waarmee we de emissie van CO2 nog verder kunnen terugdringen.’

LNG
LNG staat voor vloeibaar aardgas. Aardgas (methaan) wordt vloeibaar gemaakt bij een extreem lage temperatuur (-162 graden Celsius) waardoor het gas 600 keer in volume slinkt. Dit heeft als voordeel dat het gas eenvoudiger te vervoeren en te gebruiken is. Er is uitgebreid onderzoek gedaan naar de veiligheid. LNG  heeft weinig uitstoot van zwavel- en stikstofoxiden én van fijnstof en dat is gunstig voor de luchtkwaliteit. (Bron: Haven Amsterdam/Foto: Max Dijksterhuis)

Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief en maak kans op een iPad mini

Volg TotaalTrans op Twitter